Hollands nya innovations-strategi

Redan 2004 lanserade Holland en innovations-strategi. Världen skulle målas orange och 50 storföretags huvudkontor skulle lockas hit. Jag säger hit, för jag är nu på en delegationsresa med IVA för att studera vad Holland gjort och vad vi kan lära. Innovationskraft Sverige med styrgruppsordförande Rune Andersson i spetsen på besök. Här är givetvis också IVA:s VD Professor Björn O Nilsson.

Faktum är att Holland gjort en resa, en återställare. Man har slopat stora direkta stödinsatser och främjat hela systemet, framför allt med skatteavdrag. Från bidrag till avdrag. Men den offentliga kostnaderna verkar vara lika höga. Det märks dock inte i budgeten, den statliga, då skattelättnaderna inte bokförs.

Det allmänna intrycket är dock att det är inte vare sig det ena eller det andra som avgör om landet är framgångsrikt eller inte. Här behövs både skatteincitament och direkta satsningar. Hur systemet ser ut skall jag återkomma till i ett kommande blogginlägg. Med siffror och länkar. Detta får bara betraktas som en aptitretare….

Kan bara nämna att Holland nu satsar på 9 strategiska program, med innovationskontrakt. Intressant, vill jag säga, och jag återkommer…..

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.