Hotet mot Rut slår ut kvinnligt företagande

Det var en chock igår när Entreprenörskapsforum redovisade en studie som visar att det kvinnliga entreprenörskapet förra året rasade med hela 40 procent. Det framkom vid presentationen av rapporten Entreprenörskap i Sverige“. Årets GEM-rapport, “Global Entrepreneurship Monitor”, som kommit ut årligen sedan 1999. Den förklaring som professor Pontus Braunerhjelm gav, bl a i Dagens industri, till den drastiska nedgången var hotet mot Rot-företagen och ifrågasättandet av privata välfärdsföretag. Ledare idag i DI.

Årets GEM-studie är verkligen global. Antalet länder som ingår 2014 är 73. Hela 206.000 personer tillsammans med nästan 4.000 experter ingår i intervjuunderlaget. Undersökningen omfattar 72 procent av världens befolkning och så mycket som 90 procent av global BNP. Det finns en internationell studie, som också E-forum har gjort, och som presenterades i Washington i början på juni i år. “The Entrepreneurial Code” är den internationella titeln. En kortare presentation av den internationella rapporten finner Du här. Studien visart att USA är entreprenörslandet framför alla andra. USA har en entreprenörskaps-nivå som är dubbelt upp mot de Europeiska länderna.

En kortare sammanställning av GEM-rapporten finns att läsa också.

Näst bäst på entreprenörskap är Storbritannien där entreprenörskapet omfattar 9,7 procent av befolkningen. Men USA ligger på hela 13,8 procent. Sverige hamnar på en fjärde plats med nivån 4,9% alldeles after Kina som har 5,4% av befolkningen engagerad i entreprenörskap.

Det finns mycket spännande att läsa i årets GEM-rapport, både den nationella, med fokus på Sverige, och den internationella, som har The Entrepreneurial Code i fokus. De finns att ladda ned ovan. Du som vill ha en egen tryckt rapport kan vända Dig till Entreprenörskapsforum, antingen på mail, snigelpost E-forum Grevgatan 34, 114 53 Stockholm eller telefon 08-510 678 84.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.