Hur bör en Coronakommission utformas?

När statsminister Stefan Löfven reagerade på min blogg av den 5 maj “När är det dags för en kriskommission?” så han till TT: “Den slutliga utvärderingen bör ske långt efteråt”. Nu har pressen varit så stark att statsministern inte har kunnat hindra en kommission i närtid. Därför ändrade sig Stefan Löfven i månads, den 1 juni.

I ett uttalande på Facebook sa Stefan Löfven då “Det är viktigt med en ordentlig genomlysning av den svenska strategin och de åtgärder som vidtagits.” Han angav då vilka områden som behövde genomlysas:

  • Begränsa smittspridningen
  • Resurser till hälso- och sjukvård
  • Inverkan på samhällsviktig verksamhet
  • Lindra konsekvenserna för medborgare och företag
  • Dämpa oro

Kommissionens arbete bör “inledningsvis avgränsas till några utvalda områden och exempelvis “inte belasta kommuner och regioner nu”.

Nu har det gått tre dagar och nu ändrar Stefan Löfven helt uppfattning om vad kommissionens bör fokusera på. för nu ska kommissionen  “särskilt titta på”….”hur samverkan mellan äldreomsorg och hälso- och sjukvård fungerat” 

Läs dessa två stycken igen! Först ska kommuner och regioner inte belastas. Skälet var belastningen på hälso- och sjukvården idag är enormt stor i kommuner och regioner. Nu, tre dagar senare ska kommissionen ha särskilt fokus på den verksamheten som kommuner och regioner har ansvar för.

Det är underligt att framförhållningen är så kortsiktig, att kommuner och regioner ska undvikas på måndag, men stå i fokus på torsdagen. Arbetet med äldreomsorgen och smittspridningen ska till och med delredovisas innan hela utvärderingen är klar. Det verkar nästan som om man vill ha inspel ifrån kommissionen under det fortsatta arbetet med bland annat äldrevården.

Borde inte i stället de som har ansvaret för verksamheten idag, under ledning av Sveriges regering, peka med hela handen och tala om vad som måste göras? Inte invänta ett delbetänkande från en kommission. Det är väl inte Långbänken som spökar igen?

Det viktiga är att den kommande Corona-kommissionen kan

  • Arbeta snabbt under ledning av oväldig ordförande
  • Följa krishanteringen i realtid
  • Logga allt som skett sedan Corona-viruset var ett faktum (slutet januari)
  • Kartlägga beredskapen inför en Pandemi
  • Kartlägga, följa och utvärdera ledningen av arbetet med Pandemin
  • Identifiera lagar och regler som borde funnits för att hantera en pandemi
  • På vilket sätt landets ekonomi och företag fått understöd för att övervintra Pandemin

Kommissionens arbete bör var helt oberoende och både göra en analys av hur Pandemin bekämpats, men också hur den borde ha skötts, och vem som har ansvaret för bristerna i hanteringen. Det är angeläget att de som har ansvaret också får ta detta ansvar.

Kommissionen bör också komma med ett heltäckande förslag till hur framtida kriser ska hanteras. Det är dock möjligt att genomlysningen av Corona Pandemin – inklusive ansvaret – får ske i ett separat betänkande. Framtidens krishantering skulle då kunna bli ett särskilt förslag.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.