Hur efterblivet får ett modernt land bli?

Nya tider kräver nya regler och åtgärder. Det borde vara helt klart, men det gäller tydligen inte för det politiska systemet i Sverige. Här finns det bara en sak som gäller: LÅNGBÄNKEN. Denna Långbänk betyder att alla politiska frågor:

  • Ska dra ut på tiden så länge det går

  • Dessutom ska besluten förhalas så länge som möjligt

  • Och det gäller att besluten bli ofullständiga, så att nya beslut krävs längre fram, men en ny utredning behövs allra först etc..

34-punktsprogrammet: Regeringens åtgärder mot gängkriminaliteten,

enligt Regeringen själv

Det finns inte något område utan att beslut återstår eller beslut är bara fattat ofullständigt. Detta 34-punktsprogram fyller snart tre år. Det lanserades hösten 2019. Du som vill kan gå igenom alla punkterna, som alla anger en större ambition än vad som sedan avsatt sig i lag.

Egentligen borde en Långbänks-kommission gå igenom alla löften som regeringarna har lovat de två senaste decennierna. Det gäller alla regeringar, inklusive Alliansregeringarna och Göran Perssons regering.

Sverige kan väl inte ha det som Lasse Wierup i DN anger idag “Utländsk polis rycker in och hjälper Sverige – igen”

“Starkt stöd för att sätta in militär mot grov kriminalitet”, det framgår av en ny SOM-undersökning. Hela 78 procent av Sveriges befolkning vill detta. Aftonbladet skriver idag på ledarplats att soldater mot gäng är farlig populism. Jag kan hålla med att det inte är en särskilt god idé. Men så tycker alltså hela 78 procent av vår befolkning, och då får man underkänna folket – demokratiskt? Denna folkliga reaktion beror säkert på att folk inte tror att politikerna kan få bukt med gängen. En SIFO-mätning för ett par år sedan visade att bara ett 10-tal procent trodde att politikerna skulle lyckas med gängen.

För fyra år sedan krävde Riksåklagaren medel för att behålla och helst ny-rekrytera åklagare, men regeringen sa nej. Senare har det varit samma visa. Till slut har den nuvarande regeringen givit med sig, men det tar tid att utbilda nya. Så nu sitter vi med många häktade och resurserna att snabbt hantera gängen saknas. Långbänk.

Ett annat problem är att när fängelsestraffen är så korta som de är i Sverige så kommer de gängkriminella tillbaka. Ett gott, eller hemskt, exempel är Södertälje. En riksdagsledamot sa för fyra år sedan om Södertälje-nätverket: Det är knäckt och vi är på rätt väg. Nu är Södertälje åter där, för de kriminella kommer tillbaka efter en kort vistelse på diverse fängelser. Och kommunstyrelsens ordförande Boel Godner säger “sanningen är att den organiserade brottsligheten finns kvar”

Det får räcka för idag. Kan bara rapportera att regeringen i bästa Långbänks-ordning ska tillsätta en ny utredning för att se om det som FBI nu hjälpt Sverige ska införas här. Trots att det är utrett redan tidigare. Heja Långbänken, Du är fantastisk, ge aldrig upp den!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Hur efterblivet får ett modernt land bli?

  1. Skrämmande att 80 % vill använda militären mot gängvåldet. Har man ingen kunskap om den svenska historien. Vi skall slå vakt om att militär ska sättas in mot yttre våld – och vid olika ”civila” katastroflägen, t ex skogsbränder.
    Regering och riksdag måste också ge polis, tull, Skatteverket m fl möjlighet att samverka med full, ömsesidig insyn.
    Vad gör sociala myndigheter och, framför allt, skola och föräldrar???)?
    Det finns mycket att bli frustrerad över
    K-G Wide’n

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.