Hur får man till en seriös dialog med företagen, Stefan Löfven?

Dagens Nyheter konstaterar i sin huvudledare idag att “Ekonomin ät valets viktigaste ickefråga”. Jag skulle vilja påstå att det trots detta är valets viktigaste fråga. Vad skulle vi leva på, hur skulle välfärden kunna fungera, utan ett blomstrande näringsliv?

Här är några frågor som berör landets företagare och som poppat upp under valrörelsen. Utan rangordning:

  • Särskild skatt för utländska bärplockare. Skulle drabba 3-4000 thailändare, som svarar för 70 procent av den svenska bärråvaran. Industrin drabbas, liksom vi andra.
  • Minskat regelkrångel är företagarnas viktigaste fråga, enligt en Sifo-mätning (81% av företagarna). Regelverk borde i stället främja entreprenörskap och företagande.
  • Förmögenhetsskatt nämnde statsministern redan i mars, men backade då. Nyligen kom dock förslag till både kapitalskatt för rika och bankskatt.
  • Kompetensutvisningar av personer med anställning i företag sker i en takt av 600 i månaden
  • Personalliggare drabbar hotell och restaurangnäringen hårt.
  • Antalet kvinnor som startar företag – entreprenörer – har minskat. Fruktar förbud mot välfärdsföretag.
  • ROT- och RUT-företagande minskar markant
  • Många fler frågor

När Stefan Löfven var ny partiledare, då utlovade han en Affärsplan Sverige. Där ville han lyfta näringslivets frågar, enligt ett fempunkts-program, i samråd . En seriös dialog skulle ske med näringslivet. Två frågor om detta

  1. Hur har den seriösa dialogen med näringslivet skett?
  2. Är det någon journalist som tagit upp löftet om Affärsplan Sverige eller den seriösa dialogen med näringslivet under valrörelsen?

Jag väntar spänt på svaret från såväl läsare av bloggen, som Stefan Löfven själv och landets journalister. För jag kanske har missat något, och det vore inte roligt.

Sedan kan man fråga sig, som SvD:s Birgitta Forsberg gjorde: Näringslivet har lämnat walk over – feghet råder. Varför? Och det är klart om företagsledarna i landet bara tiger still, då är de medskyldiga. Men, så är det, typiskt svenskt idag. Curt Nicolin och hans generation vågade.  Det finns undantag; Dan Olofsson och Rune Andersson.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.