Hur får vi ordning på Sverige?

Publicerat 20 september 2023

Det är viktigt att förstå att den nedgång, och det dåliga läge som Sverige befinner sig i. inte har kommit de senaste åren. Förvisso har den förra S-regeringen under Löfvens och sedan Anderssons ledning varit passiv och inte tagit fatt i de frågor som behöver lösas. Vända på stenar sa Magdalena Andersson för ett par år sedan. Vilka stenar har man vänt och vilka nya förslag har de framfört? Har inte hört en enda gång ‘Andersson referera till en vänd sten.

Ta gängkriminaliteten först, som bloggen skrivit om dussintals gånger, där problemen började för 26 år sedan. Då började skjutandet och dödandet, den gången i MC-miljön. Hela 11 människor blev offer för MC-våldet 1997. En utredning tillsattes, och tre år senare, 2000 tillkom BRU, en brottskommissions om arbetade i fem år. Ingenting radikalt hände trots att alla de förlag som nu diskuteras fanns på bordet, i något mjukare form än idag. Men, Långbänken regerade.

Den nya regeringen, som nu försöker stoppa gängväldet, har de rätta ambitionerna och även många goda förslag. Vad har hänt, jo den nya regeringen har tillsatt 30-talet nya utredningar. Men, det gäller att gå från ord till handling. Det duger inte att tillsätta ett stort antal utredningar. Det var häpnadsväckande i går när den nya säkerhetskonferensen hållits. Vi måste kunna tala med varandra och utbyta information. Efter alla dessa år har man i Sverige inte fått till det så att socialen kan tala med polisen. Långbänken regerar.

Nu kan vi ta några aktuella frågor. Först ut får kängor till de värnpliktiga hamna. Hur ska vi klara vårt land om inte försvaret kan se till att de värnpliktiga får sina persedlar?

Sedan har vi avhoppar-linjen för de de som vill lämna den kriminella banan. Där ökar intresset av att lämna kriminaliteten Men, linjen är öppen bara klockan 09.00 – 16.00. Hur tänker man?

Sedan över till en mer betydelsefull fråga: Hur får vi energi i Sverige? Riksrevisionen har utrett hur regeringar under 20 år skött den frågan. Underkänt, inga konsekvensanalyser har genomförts. Effektskatten 2015 drev fram nedläggningen av fyra stora kärnkraftverk. Något som inte bara drabbade elförsörjningen utan också våra priser på elen.

Detta är bara en liten provkarta på det som man – inte bara jag – måste beteckna som “Inte klokt”. Hur har vi hamnat här? Åter igen är vi där: Långbänken.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.