Hur går man från ord till handling när det gäller Ett Bättre Näringslivsklimat? “Jag vet att Sverige kan bättre.” säger Magdalena Andersson, vår statsminister. Man kan bara hålla med. Att inte kunna dämpa gängkriminaliteten på sju år, att inte kunna hantera elbristen under samma tidsperiod och inte heller komma till rätta med alla dessa långsamma tillståndsprövningarna – det är inte bra. Bättre kan Sverige, men då skadar det inte att tala med varandra och samverka.
“Näringslivet förväntar sig en bra politik för jobben” så rubriceras idag en debattartikel från näringslivet med Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs VD och fem andra VD-ar i näringslivsorganisationer. En verkligt tung artikel. (Länken fungerar) Där sägs bland annat:
I avslutningen på näringslivets debattartikel sägs följande, sug på det – ta det på allvar:
Det måste väl betyda att näringslivets företrädare gärna vill träffa statsminister Magdalena Andersson? Då kanske man kan slå en signal eller skriva ett brev? Som statsministern redan konstaterat är näringslivet avgörande för att lösa många stora samhällsproblem. Och om Magdalena Andersson på allvar avser att gå från ord till handling så finns vi här, säger man. Varför inte inbjuda sig till statsministern och regeringen för att tala om de frågor som behöver åtgärdas för att näringsklimatet ska bli så bra som möjligt?
Alternativet är att statsminister Magdalena Andersson går från ord till handling och inbjuder näringslivet. Då skulle Magdalena kunna vara så fräck att hon lånar sin företrädare löfte från den 24 september 2012 och utvecklar “Affärsplan Sverige”. Det lovade Stefan Löfven göra i en stor artikel i Dagens Nyheter. Och så lägga till en del som hänt sedan dess, efter 2012, och det är ganska mycket.
Ord, ord, ord. Här skall inte ledas någon “klimatomställning”, eftersom ingen behövs. Sedan 1800-talets slut har den marknära atmosfären globalt värmts en dryg grad.
Det är en välkommen återhämtning från den periodvis besvärande kalla Lilla Istiden, då folk dog av missväxt och kyla. De facto har mer värme och koldioxid jämte växtförädling och bättre metoder tiden 1930-2015 ökat växtlighet och grödor mer än fem gånger, medan Jordens befolkning “bara” har ökat 3,5 gånger. Det skall vi vara tacksamma för.
Men nu är Solens magnetiska aktivitet åter lika låg som under Lilla Istidens kalla perioder. Mindre och svagare solvind släpper in mer kosmisk strålning med mikropartiklar som kondensationskärnor för vattenånga. Vi får mer skylande moln och mer kylande nederbörd. Mätt och konstaterat.