Hur gör man en indirekt pudel?

Man åker till Mexico och Guatemala och tar med en företagsdelegation “som kan leverera varor och tjänster som svarar mot växande behov i regionen”. Det gäller inte minst varor och tjänster som har kvalitet, hållbarhet byggd på innovation. Och därtill står för gynnsamma livscykel-kostnader och en god systemintegration. Inga dåliga ambitioner, onekligen.

Denna delegationsresa är en del i Sveriges exportstrategi, som är en angelägenhet för hela regeringen. Att leda sådana här företagsdelegationer är en prioriterad uppgift. Vem säger detta, och som står i spetsen för näringslivsdelegationen? Jo, civilminister Ardalan Shekarabi.

Han skriver sin debattartikel i Dagens Industri, den 13 februari. Shekarabi betonar där att dessa främjande-resor är i en utvecklingsfas, men kan glädjas åt att de redan genererat många affärer. En stor del av deltagarna kommer dessutom från mindre och medelstora företag , skriver Shekarabi.  Detta anknyter till min blogg i går, där jag visade att regeringens aktivitet i Life Science varit klart framgångsrik. Ingen beröringsskräck, således.

Sveriges innovationskraft ska stärkas genom att institutsnoden RISE, med sina institut, ska i ett pilotprojekt ta fram en innovationsplattform för att kunna använda fältlösningar vid katastrofsituationer som gäller vatten, sanitet och hygien. Ska bli intressant att se vilka system de tänker sig.

Är det rimligt att svenska företag ska tjäna pengar på andras olycka, skriver Shekarabi. Och svarar att vi aldrig klarar de globala utmaningarna om inte “den privata sektorns resurser och innovationskraft mobiliseras.” Och då är alltså vinst tillåten. Ett indirekt sätt att ta tillbaka den förolämpning han riktat mot privat verksamhet.

Vinst är “stöld” sa Shekarabi. Något som hade krävt en riktig pudel, men nu kom den i en indirekt form. Men, en riktig pudel vore på sin plats, även om uttalandet är svårt att komma ifrån.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.