Hur kan vi utnyttja den artificiella intelligensen?

Frågan om AI och framtidens arbete, the future of work, är två sidor av samma mynt, eller utveckling. De kommer att vara avgörande för vår framtid. Idag kallar vi väl utvecklingen populärt för digitalisring, förr IT-utveckling. Nu blir frågorna två: Först hur arbetar jag i mitt jobb med AI? Sedan hur blir arbetsmarknaden för de som inte redan är inne, de som står utanför? Och hur är risken att Du eller jag hamnar utanför? Eller våra barn och barnbarn? Den här länken till McKinsey ger kanske inte svaret, men en god insikt.

Det finns inget enkelt svar, men jag ska i några bloggar söka svaret.

Vill du veta vad AI är, och varför nu, samt Mashine Learning och Deep Learning, så gå till McKinsey via denna länk. Pedagogiskt, som gör att man förstår

Sverige har gått ned på digitaliseringens ranking lista, det rapporterade jag för en tid sedan. “Sverige är inte ledande på ai”. Vem säger det? Jo, innovationsministern Mikael Damberg i en intervju i Ny Teknik. De satsningar som Sverige gjort hittills har varit “små och splittrade”, säger Damberg. Men, förra året vände det, enligt näringsministern. Vinnova fick 800 miljoner för 194 projekt, som alla berör AI. Det ska bli ett nöje att bevaka detta.

Vinnova har just genomfört en analys av Sveriges ställning på AI och digitalisringens område. Den rapporten kom den 30 april, och värd att ta del av:” Artificiell intelligens i svenskt näringsliv och samhälle” Läget idag summerar Vinnova:

Kompetensbrist, svag vidareutveckling. Gammal teknik och svag säkerhet. Oklarheter om hur datan får och kan hanteras. Kommunala sektorn, inklusive Landstingen, är svaga. Den statliga styrningen av AI brister och FoU-satsningarna är få och ofokuserade.

Det låter inget bra

Vinnovas förslag i rapporten är bra. Men, den som gör störst insats för AI och svensk digitalisering är Wallenberggruppen. (Utan Wallenbergarna hade inte politikerna vaknat)

WASP heter Wallenberg-gruppens arbete med AI. Så här kan man beskriva verksamheten:

WASP är Sveriges enskilt största forskningsprogram någonsin, ett viktigt nationellt initiativ för strategiskt motiverad grundforskning, utbildning och rekrytering av forskare. Programmet fokuseras på artificiell intelligens och autonoma system som kan fungera tillsammans med med människor och som anpassar sig till sin omgivning genom sensorer och som med information och kunskap bildar intelligenta system. Software är den avgörande faktorn i dessa system. Allt till förmån för svensk industri.

En läsbar artikel om Artificiell Intelligens finns i senaste numret av IVA Aktuellt sidan 18 – 23, “Sverige behöver satsa på ai”

Till sist: Har du inte läst Sara Öhrvalls krönika förra måndagen i Dagens Industri “Vi måste bli redo för framtiden”? Gör det. Om Du läst den, läs om!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.