Hur lång tid ska det ta innan svenska politiker får upp ögonen?

I förra veckan kom beskedet: Spotify ska börsnoteras i New York. Spotify är det företag som legat närmast till att bli ett europeiskt plattformsföretag. Och det är dessutom svenskt, med Daniel Ek och Martin Lorentzon som grundare och huvudägare. Nu tar man tredje steget, en börsnotering.

För två år sedan flaggade Spotify upp för att man ville göra en stor utveckling, anställa hela 1000 nya medarbetare. Helst i Stockholm, men problemet var personaloptioner och brist på bostäder. De skrev ett brev till den svenska regeringen den 11 april 2016 och deltog sedan i en offentlig debatt, som de båda huvudägarna egentligen inte ville. Men allt syftade till att behålla bolaget i Sverige. Och att bädda för andra att utvecklas och stanna i vårt land.

Vet inte om Ek och Lorentzon överhud taget fick ett svar på brevet de skickade till regeringen. I vart fall fick de inget besked, inte ens en kommentar, när de tog upp frågan på ett IVA-seminarium. Mikael Damberg låtsades till och med som det regnade. Och så kom det för ett år sedan. De nya 1000 medarbetarna i Spotify anställdes. Men i stället för Stockholm blev hemvisten New York, utom för 66 personer. Skälet: Brist på bostäder.

Fortfarande ligger Spotifys huvudkontor i Stockholm, för Ek och Lorentzon vill helst ha sin hemvist i Sverige. Men, nya hot om exit-skatt och nya skatt på rika, som Stefan Löfven i veckan aviserade i Aftonbladet driver sannolikt ut huvudkontoret och huvudägarna till New York. Tänk vilken signal det blir i världen med rubriken: Spotify lämnar Stockholm. De kommer göra det lika försynt som i all sin verksamhet, men min tro är att det är i faggorna.

Det räcker inte att S sedan säger: Förlåt oss, för vi veta inte vad vi göra!

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.