Hur ska EU klara sig i framtiden? – Nödvändig men tyvärr inte framgångsrik

Mitt i allt ståhej om Trollfabriker fortsätter den verkligt svåra frågan om tillståndet i EU. Nyligen varnade Ericssons VD Börje Ekholm för att regelbördan i EU kan knäcka Unionen. Inte så att den försvinner, men blir irrelevant. Det sades i en intervju i Financial Times.

Där frågade Börje Ekholm:

Är EU “på väg att bli ett museum – god mat, fantastisk arkitektur, fantastisk natur [och] utsökta viner, men ingen industri kvar”?

Det är Dagens Nyheter som tar upp tråden. Idag i artikeln “Dyster trend för Europa – tappar mot både Kina och USA”, skriven av Carl Johan von Seth. Utgångspunkten är ovanstående intervju med Börje Ekholm i Financial Times.

Även Dagens Industri har tagit upp Börje Ekholms starka kritik mot EU som blivande museum “Börstopparna kräver kursändring för EU” Man kan sammanfatta kritiken som väldigt hård även om ingen anser att lösningen är att EU upplöses. Tvärtom måste Europa fungera som en enhet, men där måste mycket, mycket mer göras. Både för att få rimliga spelregler, och däri ligger också ett radikalt minskat regelverk. Vi kan inte skydda oss mot omvärlden genom att reglera sönder både oss och omvärlden.

Så åter till dagens DN. Där påvisas hur stora de amerikanska jättarna är, cirka 10 gånger våra storföretag.Det är de stora tech-bolagen som Microsoft och Apple samt fem bolag till.

Kina går före EU när det gäller batteriteknik, AI och förnybar energi.

Europa är för sin del duktiga när det gäller flyg och specialprodukter som laserinstrument och vakum-pumpar. Sedan har vi EU:s överlägsna tillverkning av litografiska maskiner för produktion halvledare, eller chip som vi väger i dagligt bruk. Företaget heter ASML.

De högpresterande chipsen tillverkas av maskiner som byggs i Nederländerna av just företaget ASML, med 35.000 anställda och en bruttovinst på cirka 50 procent. För dryga 20 år sedan tillverkade Europa 40 procent av världens halvledare, idag bara 9 procent. Där har vi kastat in handduken, trots att vi själva har tekniken. I stället har Taiwan tagit över produktionen. USA står för 10 gånger mer av mjukvaru-utvecklingen än vad EU gör. Jag säger bara underligt.

EU måste stärka konkurenskraften, sa kommissionen för ett år sedan

EU:s konkurrenskrafts-råd hade frågan om att stärka konkurrenskraften 2016. Ansvarigt statsråd Mikael Damberg, som gav walk-over. Sverige drev inte på.

Konkurrenskraften  i framtidens EU. År 2014 kom Finlands tidigare statsminister Esko Aho med en rapport i EU om hur EU skulle förstärkas på 8 områden. Inget hände.

En lärobok för EU:s ledare kom också för 10 år sedan, år 2014. Kommissionenen föreslog. Varför gjorde man inget?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.