Hur ska Sverige komma tillbaka?

Detta är allvar.

Sverige låg i topp på digitaliseringens område för 10 år sedan, men sedan har det gått utför. Mina kontakter med de som kan bedöma detta säger att Sverige gått från plats 1 till plats 10 i världen.(Ungefär, men fortsätter mot 20e plats). När jag frågar hur långt efter Sverige nu ligger, så är svaret 2 – 4 år. På min fråga om vi kan komma ikapp, så blir svaret “kanske”.

De som gör denna bedömning är de absolut främsta på området – etablerade i Sverige, men med verksamhet över hela världen. Namn kan jag dock inte nämna, men dessa företag är världsledande. De säger samtidigt att den ranking som redovisas från lika håll inte är så tillförlitlig, för de har inte alltid de rätta parametrarna, och inte heller själva förmågan att avgöra, utan söker värderingarna eller mät-talen externt, som antal mobiler eller antal internet-uppkopplade.

Det blir patetiskt när den ansvarige ministern utropar: “Sverige ska vara bäst i världen“.

Nu har IVA, Kungliga  Ingenjörsvetenskapsakademin, kommit med en rapport från projektet “Digitalisering för ökad konkurrenskraft”. Rapporten har samma namn som projektet. Det är ett alldeles utmärkt rapport som IVA presenterar. Den ger en bra, men långt ifrån fullständig, analys av vad som behöver göras i Sverige. Den landar i att föreslå en samordning av det statliga arbete, vilket är nödvändigt, men som tyvärr inte skett. Ska återkomma till detta i slutet på bloggen, men vill redan här säga att den måste ske under statsministerns ledning.

Först ett försök att kort redovisa huvuddragen i analys och förslag.

Rapporten finns att ladda ned här, men kan också beställas i tryckt skick. Ring Eva Lagerblad 08-791 29 10 eller maila eva.lagerblad@iva.se. Snigelpost IVA, Box 5073, 102 42 Stockholm.

Analysen från IVA  i korthet:

  • Det krävs bättre samordning mellan alla aktörer som arbetar med infrastrukturen
  • IT- och cyber-säkerheten måste stärkas
  • Kompetensförsörjningen måste åtgärdas, annars hjälper inget annat
  • Den personliga integriteten måste skyddas, men den får inte hindra digitaliseringen
  • Den svenska högskolesektorn behöver utveckla sin kunskap och internationaliseras.
  • Regeringen måste ta ansvar för standardisering och plattformar för system, applikationer och infrastruktur.
  • Livslångt lärandet är avgörande för att Sverige ska kunna utnyttja digitaliseringen
  • Digitaliserings-kunskapen är otillräcklig hos politiker och andra beslutsfattare

Sedan föreslår IVA ett samordningskansli i regeringen. Påpekar med rätta att den offentliga och privata digitaliseringen måste ligga tillsammans. Inte som i förra regeringen där Ardalan Shekarabi hade offentlig sektor och Peter Eriksson den privata.. Det har regeringen redan korrigerat, genom att infrastrukturministern Anders Ygeman har båda områdena.

Men, ska en samordning kunna ske mellan departementen måst denna ligga på Statsrådsberedningen, under statsministerns ledning. Sedan må Ygeman och hans statssekreterare Sebastian de Toro vara hur duktiga som helst. Sakdepartementen är som krigsmaskiner sinsemellan.

PS. Börje Ekholm har i en intervju i Dagens Industri i förra veckan beskrivit EU:s problem med digitaliseringen, och detta gäller då också Sverige. Både EU och Sverige hämmas av att spektrumtilldelningen för 5G-nätet dröjer.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.