Idag presenterade Entreprenärskapsforum en intressant och grundläggande rapport om tillväxten. Författare är Gustav Martinsson från SIFR och KTH. Rapporten, “Hur skapas förutsättningar för tillväxt i näringslivert?”, hittar du här (den är inte upplagd när detta skrives).
I kort säger rapporten att vi har ett drägligt företagsklimat för tillväxt, men att vi kan bli bättre. En svag punkt är utbildningssystemet, en annan är tillgången på riskvilligt kapital. På båda områdena borde staten gripa in, men har störst ansvar när det gäller utbildningen.
Statssekreterare Håkan Ekengren, hos Annie Lööf, kommenterade rapporten och diskuterade vad som behöver göras. Det skedde på ett öppet och konstruktivt sätt. Sverige behöver koppla upp sig bättre mot omvärlden. Här nämnde Ekoengren Kina, Indien och Sydamerika.
När det gäller det statliga engagemanget i riskkapitalbranchen var Håkan Ekengren självkritisk; Vi hinner inte med i svängarna. Det kan jag för min del understruka. Allt som staten skall göra, om inte hela bankväsendet håller på att krascha, tar mycket längre tid i Sverige än i andra länder.
Sedan gick Ekengren in på de tre kommande utmaningarna: den nationella Innovationsstrategin, Forsknings- och Innovationsproppen och EU:s Horizon 2020. De är alla utomordentligt viktiga. “Det vore skönt om de åtminstone inte motarbetadfe varandra”, sa statssekreteraren självironiskt. Jag hoppas att han och Näringsdepartementet har större ambitioner än så.
Pontus Braunerhjelm, som ledde seminariet, frågade upprepade gånger Ekengren om Sverige kunde nöja sig att vara reaktiv. Vi behöver väl arbeta proaktivt i stället, om vi skalll klara av den globala världen på ett bra sätt. Den gode statssekreteraren vred sig som en mask, men min tro är att han delar den uppfattningen, men vet hur svårt det är i regeringen att få gehör….