Kan Damberg utveckla det statliga riskkapitalet?

Frågan om statligt riskkapital har stötts och blötts i det oändliga.

  • År 2011 analyserade McKinsey det statliga riskkapitalet
  • Är 2013 analyserade Per Strömberg, Handelshögskolan, det statliga riskkapitalet
  • År 2015 analyserade Hans Rydstad det statliga riskkapitalet.

Men det finns ingen mottagningskapacitet på Näringsdepartementet, Ingen kompetens att hantera dessa frågor. Inte heller en förmåga att ta hjälp från expertis utifrån som skulle kunna hjälpa till. Men nu kommer något, men det tar lång tid, först i mitten på mars lägger Mikael Damberg fram en proposition.

Den 28 januari skickade Damberg en lagrådsremiss för inrättandet av ett nationellt utvecklingsbolag. Detta ska kunna bedriva sin verksamhet med kapital från Fourier Transform och Inlandsinnovation. Men hur och när detta ska kunna ske, anges inte.

Själva lagen om ett nationellt utvecklingsbolag ska träda i kraft den 1 januari 2017. Sedan ska den ta sig an överförandet av Inlandsinnovation och Fourier Transform. Och lägga upp verksamheten så småningom, för att se hur fond i fond verksamheten kan utvecklas, och hitta privata intressenter till detta. Allt detta tar tid. Särskilt när man inte arbetar med det, eller vet hur man ska göra.

Får man tro att verksamheten på allvar kan komma igång någon gång under 2018, eller är det för tidigt? Utredningen fick fyra månader på sig. Bra med en snabb utredningen, men sedan har det stått still. En propp hade man (läs SB) från början räknat med skulle ligga på bordet nu. (De viktiga demo-anläggningarna och bankgarantin lär inte bli verklighet)

Nu vill Damberg dessutom ändra på en del ytterligare, enligt Dagens Industri i går. Han har fått regionala intressenter i landet att reagera. De vill inte bli utan de regionala satsningarna som tidigare fanns möjlighet till. Så en “mikrofond” ska tydligen hantera detta. Eller så öronmärks vissa pengar för regionala satsningar. (Så nu blir nog Maud Olofsson glad). På Digatial.se publicerades igår också en annan intervju med Damberg där han utlovade jobb i Norrland, “EU-garanti ska ge jobb i Norrland”.

Du som vill läsa om de “Regionala fonderna”, som EU finansierar, och som sköts av Tillväxtveket kan läsa här. Det Nationella Regionalfondsprogrammet, kallas det. Totalt är det 1.118 miljoner fram till 2020.

Tänk om Mikael Damberg hade fått ägna sig åt en ministerpost, och varit Närings- och Innovationsminister, då hade han varit en av regeringens verkliga stjärnor. För han är, åtminstone enligt mig, både kompetent och handlingskraftig. Nu tvingas han missköta samtliga tre ministerposter. Det märker alla som är involverade.

PS. Marie Wall på Vinnova blir StartUp-ansvarig på Näringsdepartementet meddelade Damberg i förmiddags.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.