Idag tar vi temperaturen på entreprenörskapet

Idag redovisar Entreprenörskapsforum året GEM-studie. Det står för Global Entrepreneurship Monitor. Den största studien i världen med 164.000 intervjuer i 49 länder. Rapporten på cirka 70 sidor kan laddas ned här, “Entreprenörskap i Sverige Nationell GEM-rapport 2019”. 

Det är en dramatisk nedgång av entreprenörskapet, men hela förändringen beror på nedgången i kvinnors företagande. Den är hela 30 procent, från ses till fyra procent. Minskningen sammanfaller med en uppskruvad politisk diskussion inför valet 2018 om en vinstbegränsning i de branscher där kvinnor är överrepresenterade.

Det är dock en stor skillnad mellan intensiteten i entreprenörskapet mellan könen. Av männen är 9 procent entreprenörer, medan kvinnorna är detta till bara 4 procent. Sverige ligger under genomsnittet för entreprenörskap i höginkomst-länderna, vi ligger på 6.8 procent, de andra länderna i snitt på 10,1 procent.

Det är häpnadsväckande många svenska som ser möjligheter att starta företag, hela 80 procent! Men det är inte så många som går från ord till handling. Kan det möjligen bero på att klimatet – det politiska – inte direkt uppammar till företagande?

Några intressanta noteringar från GEM-undersökningen:

  • Svenskarna ligger i framkant inom gig-ekonomin och delningsekonomin
  • Gig-ekonomin blir en plattform för framtidens entreprenörer
  • Under kommande år avser entreprenörerna att anställa fler
  • Fler informella investerare – sk affärsänglar – investerar i entreprenörskap
  • Allt fler entreprenörer skitar mot omvärlden för att finna fler kunder
  • Intraprenörskapet (inom befintliga bolag) är lika vanliga som entreprenörskapet

Den som vill få tillgång till en skriftlig rapport kan vända sig till Entreprenörskapsforum.

Dagens Industri publicerar idag en debatt-artikel om GEM-rapporten. Rubriken är dock missvisande

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.