Inför USA-valet: Läs Janerik Larsson i Dagens Industri idag

Det är svårt att förstå politiken i USA, det gäller sedan lång tid tillbaka. Bor man inte där så är det nästan omöjligt att föreställa sig de folkliga reaktionerna och medias sätt att förhålla sig/rapportera om den politiska utvecklingen.

En av dem som länge följt USA:s politiska och ekonomiska utveckling är Janerik Larsson, som bott i landet, utan att tappa kontakten med Sverige. Hans bedömningar är mycket värda, särskilt i ett konfliktladdat läge som idag. Därför råder jag Dig att läsa DI idag “Olyckligt när medierna deltar i det politiska spelet”. Ska Du läsa något som ökar förståelsen av den amerikanska valrörelsen, så är det denna artikel.

Lite utdrag ur artikeln platsar här i bloggen:

Kan man lita på ledande amerikanska mediers bevakning av president Donald Trump? Det enkla svaret på den frågan är nej…

 

… det inte handlar om att avsätta en diktator utan att det faktiskt handlar om ett demokratiskt val.

 

Trumps aggressiva språkbruk skrämmer även dem som i huvudsak står på den konservativa sidan i amerikansk politik.

 

Förtroendet för amerikanska medier har försämrats under Trump och det är svårt att tolka det som att det bara är presidentens fel.

 

vilken är mediernas uppgift – kamporgan eller sanningssökare?

Detta är exakta utdrag ur Janerik Larssons artikel, som kan ge en uppfattning om vad han skriver om – men också ger den bild av den amerikanska politiken som är angelägen att ha med sig inför framtiden när det gäller USA:s politiska utveckling.

PS Janerik Larsson läser är ett nyhetsbrev väl värt att följa. Här är länken.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Inför USA-valet: Läs Janerik Larsson i Dagens Industri idag

  1. Det går inte att komma ifrån, anser jag, att Trump på ett mycket påtagligt sätt bidragit till mediernas ställning. Hans ständiga bruk av uttrycket “fake news även när det är korrekta uppgifter underminerar naturligtvis medierna och vår egen relation till dessa. När han nämner vissa tidskrifter, t ex New Yorker hävdar han som regel att den är på väg att försvinna eller dylikt. Trots att de lever i välmåga. Alla presidenter har haft ett speciellt förhållande till pressen. Det visar Harold Holzer i sin nya bok “The presidents v The press.” Dock ingen som den nuvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.