Ingen rysk segerdag – men framgångar för Ukraina

Det var en uppgiven Vladimir Putin som talade på Röda Torget, inget segertal.

Läs gärna PM Nilssons ledare i Dagens Industri idag “Putins sista dagar” Ingen betalspärr.

Vladimir Putin kunde notera följande ryska förluster i  Östra Ukraina igår: Cirka 190 ryska soldater dödade, vidare förluster av 15 stridsvagnar, 25 bepansrade stridsfordon, 6 tunga artilleri pjäser, en tankbil och två drönare.

Det amerikanska Institute of War gör idag prognosen att Ukrainska styrkor snart (dagar eller veckor) kommer göra en motoffensiv i området norr om Kharkiv. De ryska styrkorna kommer inte kunna stoppa avancemanget, som kan nå ända fram till ryska gränsen. Det betyder att Ukraina återtar delar av det område som Ryssland ockuperade 2014.

Min tro är att detta kommer ske över hela Donbas-området. Då ger sig de ryska trupperna av, precis som skedde i området norr om Kiev för en månad sedan. Den ryska armén är då tillintetgjord. Tyvärr blir det under en häftigt artilleri- och missil-beskjutning. De ryska trupperna vill dock inte fortsätta strida (moralen). Därefter kan fred slutas. Vad som händer med Krim är då osäkert. Jag tror att Ryssland behåller detta område. Men osvuret är bäst. Frågan är vilken styrka Ryssland då har.

Många har undrande frågat mig om den redovisning jag gjort, som visar ett övertag för Ukraina, inte är lite för optimistisk. För Dig som vill se hur kriget på marken ser ut i Östra Ukraina är källan RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, MAY 7 Gjort av det amerikanska “Institute for the Study of War” som jag refererade till ovan.

external Advisor to Interior Minister: Ukraine receives 32,000 appeals from relatives of missing Russian soldiers. Kan Du ryska finns här en video. 32.000 ryska familjer undrar var deras son tagit vägen, saknad, troligen dödad. Då vänder man sig tilll Ukraina…Hela 32.000 förfrågningar. Så uppskattningarna nedan kan nog stämma.

 

Till sist de totala ryska förlusterna: 25.500 soldater, 1.130 stridsvagnar, 2.741 bepansrade fordon, 1.961 lastbilar, 509 artillerisystem, 179 raketsystem, 86 luftvärnssystem, 156 helikoptrar, 199 jaktplan, 360 drönare och 12 båtar. T o m igår, enligt Ukrainas ÖB.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Ingen rysk segerdag – men framgångar för Ukraina

  1. Tack för ett bra inlägg Håkan! Som PM Nilsson skriver så är den ryska ekonomin, och därmed Putins dödsmaskin, starkt beroende av import. Det visas bäst genom att beräkna hur stor andel av den slutliga ryska efterfrågan (privat och offentlig konsumtion + investeringar) som utgörs av utländska varor, delar och komponenter. Som framgår av figurerna fyra och fem här: https://gubbdjavel.com/2022/03/03/putins-mistakes/
    så är det en hel del. Och nu börjar sanktionerna bita. Även SvT rapporterar om att ryssarna börjar använda raketer och missiler som är tillverkade under sovjettiden. Och under gårdagens presskonferens på USA:s försvarsdepartement talades det om att ryssarna börjar få slut på precisionsvapen och istället börjat använda dumma bomber. Ca: 1/3 ner på den här sidan: https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/3025371/senior-defense-official-holds-a-background-briefing/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.