Innovationsminister Mikael Damberg visar god insikt

Innovation skulle bli den socialdemokratiska regeringens signum. Men, med den näringsfientlighet som vistats, och alla löftesbrott, är det svårt att tro på något som regeringen säger. Otroligt trist att det ska var så. Har det varit så någon gång tidigare, historiskt?

Min tro är att den ytterst kompetente Närings- och Innovationsministern Mikael Damberg vrider sig i plågor när han ser all inkompetens i den egna regeringen. Men vad ska han göra? Han arbetar säkert stenhårt, men hur är stödet från Stefan Lövfen, som hittills varit svag i sin ledarposition. Skärpning!

Mikael Damberg visade i Dagens Nyheter i söndags en insikt om Sveriges läge globalt. Och vad som behöver göras för att vi ska återta vår tidigare position. Sverige är sämst i EU när det gäller innovativ tillväxt. Vi växte  med bara 0,3 procent per år under perioden  2006-2013. Detta enligt “Innovation Unions Scoreboard 2014”, som Damberg hänvisar till. Han har rätt på detta området, men jag kan glädja ministern med att vi totalt, vad gäller innovation, ligger i topp, även om det inte omvandlas i tillväxt. Vad gäller innovation som tillväxt ligger vi på 55 plats i världen. Inte mycket att skryta med.

Nu snart kommer entreprenörskapsforum presentera en rapport som provokativt kallas för “Innovation utan entreprenörskap”. Skribent är Johan P Larsson, och bland annat Rune Andersson och Carl Bennet ligger bakom projektet. Det presenteras på Entreprenörskapsforum fredagen den 10 april, men tyvärr är seminariet överfyllt, men är Du intresserad kan Du ändå gå in och kolla program och sedermera ladda ned rapporten.

Vad gäller innovationsarbetet i regeringskansliet kan jag rapportera att Statsrådsberedningen sätter upp ett kansli för Innovationsrådet, men det tycks mer bli ett underordnat, politiskt sekretariat, och inte den vetenskapliga tyngd som skulle behövas. Då kan vi i stället ställa större krav på Mikael Damberg, som sätter upp ett konkurrerande sekretariat, under enhetschefen Jon Simonsson. Den kommer att få styrka från en ny OECD-analys som bygger på den studie som organisationen gjorde 2012. Det sägs vara samma representanter från OECD, nu som då. Har inte hunnit kolla detta, men i så fall blir det bra.

Innovationsrådet kan säkert fylla en funktion, och jag har tidigare försvarat dess tillkomst. Otroligt viktigt och bra att statsministern sätter sig i ordförandestolen för ett sådant råd, som borde kunna peka ut mycket av det som avgör Sveriges framtid. Men med avsaknad av målsättning, arbetsordning och en vettig beskrivning av rådet uppgift är det svårt att helt ta det på allvar. Försök söka på Innovationsrådet, dess hemsida och de ansvariga i sekretariatet så får du se. Bom.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Innovationsminister Mikael Damberg visar god insikt

  1. Vem vet var nästa stora innovation står att finna, så varför krångla till det med hubbar, rådsgrupper och andra politiska galjonsprojekt? Om det finns en politiska vilja att stödja marknadsdriven innovation så verkar det betydligt enklare och mer effektivt att ge generella stöd för entreprenörskap. Sänkt optionsbeskattning, ag-givarrabatter för unga företag, bättre lånemöjligheter för nyföretagare mm skulle rimligtvis få fler att våga pröva att realisera sina idéer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.