Innovationspolitiken i valrörelsen – Oppositionen

Innovationspolitiken finns med i valrörelsen, men inte under eget namn. Skolan, infrastrukturen, valfriheten, byggandet och hållbar utveckling. Nu ser jag igenom partiernas hemsidor för att få en bild av hur man tacklar innovation och framtiden.

Socialdemokraternas hemsida får jag 644 träffar på “Innovation”.  Så här står det på Vårt Parti om innovation. Där finns många länkar till lokala sidor och dessa är innovations-inriktade. Som t ex riksdagskandidaten Jasenko Omanovic, Västernorrland som säger att först kommer:

  • Fler jobb – Genom att investera i forskning och innovation
    skapar vi möjligheter att framställa framtidens produkter
    och tjänster.

och Carina Hägg, Jönköping: “Det gäller att skapa bra förutsättningar så att företag kan starta, expandera och nyanställa.”

Västerpartiet är avvikande. En sökning gav bara 5 träffar, varav två gällde 2014. I övrigt är Valplattformen bara en enda lång kravlista. “Rätt” och “krav” kommer igen överallt. Inget om att utveckla näringslivet eller göra företagandet enklare.Och innovation lyser med sin frånvaro, Vänsterpartiet har blivit mer socialistiskt och mer idiologiskt än tidigare.

Miljöpartiet ger 25 träffar på “innovation”, och de flesta är för i år. Småföretagen är nyckeln till nya jobb, säger Miljöpartiet. Och hänvisar till att 4 av 5 jobb skapas i små företag. Miljöpartiets hemsida kryllar av företagsvänliga budskap.

En sådan här genomgång visar på den otroliga skillnaden mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet å ena sidan och vänsterpartiet å den andra. Du som själv vill kolla kan använda länkarna. På oppositionssidan har vi således två marknadsliberala partier, SAP och MP och ett socialistiskt, Vänsterpartiet. Det betyder inte att allt är bra när det gäller innovationspolitiken hos SAP och MP, men mycket. Skatterna – inte oviktiga – kan ses som ett undantag.

Nästa gång ska vi titta på Allianspartierna. De ska sedan jämföras med de två marknadsliberala vänsterpartierna, men det kommer jag att överlåta till läsaren, även om ledtrådar kan ges.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.