Innovationspolitiken rivstartar

Nu rivstartar hösten med innovationspolitiken i Sverige. En liten uppdatering här. Först ut var Mikael Dambergs Advisory Board för nyindustrialisering som träffades i torsdags, den 20 augusti. De fyra rådgivarna är förre VD-n för Volvo AB, Olof Persson, Lisa Lindström, chef för Doberman, Pia Sandvik, bl a ordförande i RISE samt Karl Gustav Ramström, Prevas chef. För övrigt är Prevas årsredovisning en intressant läsning, som indikerar varför dess VD kan ge Damberg goda råd.

I Ekots Lördagsintervju, 22 augusti, utfrågades Lisa Lindström om vad industrirådgivarna skulle kunna göra. Förbättra för de befintliga företagen, inte minst digitaliseringen, blev svaret. Gruppen ska inte syssla med jobbskapande åtgärder och företagsklimatet intresserar man sig inte heller för, utan utgår att detta är bra, eller att andra tar fatt i den frågan. Ett undantag verkar exportpolitiken vara.

I juni månad lade Hans Rydstad fram utredningen om statens riskkapital. Det har jag bloggat om tidigare. Utredningen är på remiss fram till den 14 september. I förra veckan höll IVA ett seminarium med Rydstad. Professor Pontus Braunerhjelm var “förste opponent”. Hans invändning var problemanalysen; Det är inte för få nya företag, utan de som finns vill inte växa. Om en månad är det SNS tur att hålla ett seminarium med Hans Rydstad.

Nästa onsdag, den 2 september, är det så tur för Innovationsrådet under statsminister Stefan Löfven att ha sitt tredje möte. Digitaliseringen står i fokus, men tyvärr skickas det inte ut något ordentligt underlagsmaterial till rådets möten. Sekretariatet borde kompletteras med några toppkrafter med erfarenheter av relevant ekonomisk forskning. Råd har man, 50 miljoner.

Den 15 oktober skulle utredningen om personaloptioner ha lagt fram sitt förslag. Den har tyvärr fått ett halvt års förlängd tid. Personaloptioner borde ha funnit för länge sedan, det inser nu förre finansministern Anders Borg. Mikael Damberg, som är angelägen om snabba utredningar  borde ha snabbat på den, i stället för tvärt om.

En exportstrategi från regeringens sida är i antågande. Den har varit klar sedan början på sommaren, men av taktiska skäl lanseras den först nu i höst.

Modeordet för innovationspolitiken nu är kluster.

En annan modetrend är delningsekonomin.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.