Innovationsråd har kommit för att stanna – men först genomföras

Allt som sker i Almedalen har fokus på innovation. Dessutom uppmärksammas politikerna långsamhet i genomförandet och behovet av politiskt ledarskap. Det sistnämnda har socialdemokraterna Stefan Löfven satt på kartan. SNITTS hade ett seminarium på måndagen enbart fokuserat på “Innovationsråd” med tillägget “varför, vad och hur?”

Under ledning av SNITTS Regina Summer fördes ett intressant samtal, som visar hur självklart det blivit att innovation i vid mening lyfts upp till statsministernivån. Först skall sägas att Stefan Löfven lyfte frågan i sitt första majtal på Götaplatsen i Göteborg för två år sedan. Till allas förvåning, men genomslaget har blivit stort. På SNITTS seminarium förklarade riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz hur och när detta råd skall inrättas.

Innovationsrådet blir det första som Stefan Löfven gör, efter att regeringens sammansättning är klar. Och det skall bli ett råd med tunga företrädare för näringsliv, fack och akademin, samt politiken. Vilka som kommer att utses fanns ursprungligen i Nylund Watz bakficka, vid samtal före seminariet. Men väl på scen erkände hon att så inte var fallet, om nu någon trodde att SAP gått så långt i planeringen.

Innovationspolitiken skall få ett 10årigt perspektiv, sa Nylund Watz. Och rådet skall inte bli en samling för inbördes beundran, utan en kraftfull grupp, som statsministern skall leda. Strategiska samverkansprogram skall utformas, med två områden i sikte: Life science och miljöteknik. Sedan kommer säkert andra områden i fokus också. Rådet skall få ett kvalificerat sekretariat på statsrådsberedningen. Det kan komma att ledas av en särskild statssekreterare, för att ge dignitet åt innovationsfrågorna.

Panelens fyra deltagare: Jacob Hellman, Vinnova, Karin Röding, Mälardalen, Olof Sandberg, RISE och Margareta Norell, KTH instämde samtliga i behovet av ett Innovationsråd under statsministerns ledning. Det fanns synpunkter på utformning, bland annat att perspektivet borde bli ännu längre än 10 år. Vidare att Innovationsråd är för snävt, både forskning och utbildning måste med, som Röding framhöll.

Min tro är att Stefan Löfven med innovation använder det vidare begreppet som innefattar både forskning, utbildning, men också arbetsmarknad. Ja allt som hör innovation till, således också kultur.

Frågan om regional utvecklingsråd är också föremål för övervägande, under Innovationsrådets ledning. Det tyckte panelen inte var någon bra idé. Och här lovade Nylund Watz framföra invändningarna, och ett omtag kan nog ske där.

En spännande dialog, som också visar att innovation är så i fokus, och så viktig, att inte ens Alliansregeringen, om den blir omvald, kan blunda för att statsministern måste engagera sig i Sveriges framtida utveckling som heter innovation.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.