Innovationsriksdagen satte fokus på inkubatorer och science parks

För två veckor sedan hölls Innovationsriksdagen i Åre. Anordnad av SISP, Swedish Incubators and Science Parks. Du kanske inte känner till organisationen, men förhoppningsvis det organisationens medlemmar sysslar med: Inkubatorer och science parks (vetenskapsparker, begreppet som knappt finns på svenska). Det var en intressant  och imponerande uppvisning som SISP stod för. I år hade man besök av innovations- och näringsminister Mikael Damberg. Förra året besökte statsminister Löfven Innovationsriksdagen.

Temat för Innovationsriksdagen var “Attraktionskraft och internationalisering”. Antal deltagare var nästan 300, dvs fullsatt med råge.  Vad betyder inkubatorerna? Svaret gav SIPS::s VD:n Magnus Lundin i inledningen av konferensen: “Det är innovativa, kunskapsintensiva företag som står för mycket av förnyelsen, värdeskapandet och inte minst – nya jobbtillfällen. I och med globalisering och digitalisering ökar den internationella konkurrensen. Företag måste investera i mer kunskap, produktutveckling och förnyelse. De måste ta sig högre upp i värdekedjor och hålla sig konkurrenskraftiga på den internationella marknaden”. Själv kan jag tycka att inkubatorernas verksamheten kommit alldeles för mycket i bakgrunden. Något som OECD också konstaterat i sin senaste utvärdering av Sverige.

Här är SISP inspelet till forsknings- och innovations-propositionen.

Några dagar efter Innovationsriksdagen fick SISP en bekräftelse på hur värdefulla inkubatorerna är. Av 33-listans företag kommer 16, eller hälften av framtidens företag, från inkubatorer och scienceparks som är medlemmar i SISP.

Lite statistik kan var bra för förståelsen: SISP:s inkubatorer gör:

  • utvärderar årligen 4000 affärsidéer
  • har närmare 800 företag i sina affärsutvecklings-processer
  • sysselsätter 6000 personer i inkubator-bolagen
  • inkubator-bolagen omsatte 2014 drygt sju miljarder kronor

Till sist måste jag säga att jag är otroligt imponerad av vad SIPS har kunnat uträtta, vilket inte minst beror på Magnus Lundin, VD för organisationen. Förra året fick han statsministern till Innovationsriksdagen, i år Innovations- och Näringsminister Mikael Damberg.

Följande strategiska partners hade Innovationsriksdagen i år. Verkligen inte dåligt:

Strategiska medarrangörer

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.