Innovationsupphandlingen betyder 100-tals miljarder årligen

Regeringens tanke att Konkurrensverket (av alla ställen) skall få uppgifter att vara motorn i innovationsupphandlingen har fått många att reagera. Paragrafrytteriet får inte styra, säger många. Det har också blivit en “snackis” att Finansen, som vanligt, kör över Näringsdepartementet (som vill ha Vinnova). Men fördelen med denna reaktion, förutom att det nog inte är så säkert att Konkurrensverket får uppdraget, är att innovations-upphandlingens betydelse kommit fram ordentligt. Så ett tack till Finansen för vad den åstadkommit här.

På onsdagen skrev Regeringens utredare Anders Wijkman tillsammans tillsammans med SKL och andra på DN Debatt “Sämre upphandlingar med myndighet på två stolar”. Där påpekar man att Konkurrensverket är fel myndighet att vara huvudansvarig för innovations-upphandlingen. “Det vore ett stort misstag”, skriver man. Konkurrensverket kan rimligen inte både få uppgiften att stödja och driva på upphandlingarna i offentlig sektor, och samtidigt var kontrollinstans, säger man vidare. Det skulle bli slöseri med resurser, däremot kan verket vara kvar som kontrollmyndighet.

För egen del skulle jag vilja understryka att Sverige riskerar att hamna på efterkälken ekonomiskt. En proaktiv innovationsupphandling skulle betyda mycket för den ekonomiska utvecklingen, något som Anders Wijkman framhöll på SNS-seminariet i ärendet i går. Han gedigna utredning “Goda affärer” styrker verkligen detta.

SNS-seminariet, med Anders Wijkman och professor Steven Kelman, Harvard sjöng duett tillsammans på seminariet. Finansdepartementet borde bjuda in Kelman, som varit ansvarig för USA:s federala upphandling i Vita Huset och är en av världens främsta forskare på området. Han beskrev hur utvecklingen förändrats i USA, Det viktigaste för en förändring, påpekade Kelman, var att komma förbi juristerna, som tidigare fångade upp och stoppade innovationsupphandlingen. Tidigare bestod jobbet bara  av att följa regelverket. Då behövde man inte tänka med huvudet. Nu är det helt annorlunda i USA, sa Kelman vidare. Kanske något att ta intryck av?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.