Konkurrensverket har beställt en utredning av professor Charles Edqvist, Circle, Lund. Den publicerades i torsdags, gången vecka: “Offentliga upphandling och Innovation”, som är ett utomordentligt underlag för den uppgift som verket fått av regeringen. KKV fick vid årsskiftet ansvaret för att driva och samordna främjandet av innovationsupphandlingen. Tidigare hade Vinnova den rollen, och många har varit kritisk till, inte minst jag, att tillsynsmyndigheten också fått främjande-rollen. I somras fick dessutom Vinnova tillbaka en del av främjande-uppgiften, så förvirring råder.
Charles Edqvist fick uppdraget redan våren 2013, innan regeringen hade talat om att KKV skulle få samordningsansvaret. Rapporten på 65 sidor är faktiskt en spännande och väldigt informativ läsning. Den rekommenderas, för den ger en förnämlig insikt i vad innovation är. Så tack både Konkurrensverket och Charles Edqvist för detta!
Redan idag finns det möjlighet att utveckla innovationsupphandlingen, påpekar Edquist. Lagstiftningen både i Sverige och på EU-nivå ger utrymme för “funktionsupphandling”. Den borde kunna utvecklas med 5 procentenheter per år, upp till nivån 25 procent, föreslår han. Det skulle betyda att innovationsupphandlingen skulle öka från 350 miljoner till 175 miljarder, eller 500 gånger. För min del tror jag att det är möjligt, men frågan är om det går på 5 år. Totala offentliga marknaden är 700 miljarder per år, eller cirka 20 procent av BNP.
Så här skriver Enquist i sin rapport: “Enligt min uppfattning så skulle den absolut viktigaste och mest kraftfulla åtgärden att göra reguljär upphandling “innovationsvänlig” vara att föreskriva att reguljär upphandling ska formuleras i funktionstermer.” Idag tar upphandlarna liten risk och köper befintliga produkter (gammal teknik, vill jag kalla det).
Du som vill läsa på mer om innovationsupphandling hittar bland annat utredningen “Goda Affärer”, som Anders Wijkman gjorde på blogginlägg från i somras. Där hittar Du också Innovationsledarna, som kan göra stora insatser (en nybildad organisation).
Till sist en reflektion efter att ha läst KKV:s GD:s förord till Edquist-rapporten. Den är väldigt bra att generaldirektör Dan Sjöblom gav uppdrag till Edquist att göra denna (lysande) studie. Han påpekar att den vänder sig till alla som arbetar med offentlig upphandling. Men, han säger inte att KKV ska arbeta i rapportens anda, men det kanske är underförstått. Vi får hoppas det. Och Dan Sjöblom är välkommen att ge sin uppfattning i en kommentar.