Internationalisera EU:s forskning, teknikutveckling och innovation

Några få dagar före julafton publicerade en expertgrupp inom EU har man skall kunna utveckla inernationaliseringen av forskning, teknik och innovation. Syftet är att stärka Europas position i världen och göra vår kontinent mer attraktiv. Rapporten heter “International Cooperation in Science, Technology and Innovation – Strategies for a Changing World”. Den skall  ligga till grund för en EU-strategi för forskning, teknik och innovation. Expertgruppen har letts av Sylvia Schwaag Serger från VINNOVA.

Det är en bra expertanalys, som visar både på stora brister i Europa och vad som bör göras för att förbättra internationaliseringen. Frågan är dock hur lång tid det skall ta att få fram strategin och vilken nivå den läggs på. För ett och ett halvt år sedan kom KET, Key Enabling Technologies. Den visar att Europa är bra på forskning jämfört med både Asien och USA, men teknikutveckling och kommersialisering lyser med sin frånvaro. Se min blogg om KET. 

KET kom alltså redan i juni 2011 och i somras lade kommissionen ett förslag till industriell strategi för EU (som finns i samma blogginlägg). Den bygger bl a på just KET, som också är stark del i Horizon 2020. Men nu skall det alltså till ytterligare en strategi. Och så har vi budgeten för EU. Tiden………

Kontentan i Expertrapporten är att EU inte längre skall vara introvert. Inte vara sig självt nog, vilket det är idag. I stället måste vi göra som USA, som söker efter samarbete och uteckling tillsammans med de bästa krafterna i hela världen. Näringslivet och innovation måste komma i fokus, enligt rapporten, vilket inte gäller idag. En kort sammanfattning finns på Vinnovas hemsida.

Att Vinnovas Sylvia Schwaag Serger fått leda expertgruppens arbete är en bevis på  myndighetens goda ställning internationellt.

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.