Intressant Entreprenörskaps-seminarium i Bryssel den 21 juni

Sedan lång tid har Global Entrepreneurship Monitor gjorts årligen, ända sedan 1999. Men då deltog endast 9 länder, nu i år 60 länder. Förra årets globala undersökning baserades på hela  206 000 personer och 3 936 nationella experter på entreprenörskap som intervjuats sammantaget i alla länder. Undersökningen då omfattar 72 procent av världens befolkning samt 90 procent av global BNP. Det är premiär i Bryssel den 21 juni för The Entrepreneurial Challenges

Byggd på alla nationella underlag har Entreprenörskapsforum arbetat fram en Global Studie, som inte bara jämför det egna landet med en del förhållanden i andra länder. Här är inte minst fokus på EU-länder jämfört med USA och Kina. Men faktum är att det fins andra skillnader; De anglosaxiska länderna har ett annat entreprenörskap än de kontinentala länderna i EU.

Årets Globala studie, som Entreprenörskapsforum utarbetat, presenteras i Bryssel den 21 juni. (Här finns anmälningsfunktion) Seminariet har lyckats engagera en del av de verkliga nyckelspelarna på entreprenörskaps-området, som jag vill presentera nedan. Den svenska regeringen skulle varit företrädd av framtidsminister Kristina Persson, men hon “försvann” för en vecka sedan. Nu söker Statsrådsberedningen, SB, en ersättare, och Näringsminister Mikael Damberg är tillfrågad, men det är TBC, dvs to be confirmed. (Den svenska rapporten presenteras i Stockholm nästa tisdag, den 7 juni, och där deltar finansmarknadsminister Per Bolund och Centerledaren Annie Lööf)

Den Globala rapporten presenteras på engelska i Bryssel den 21 juni. Platsen är den Svenska Representationen till EU. Och Ambassadör Åsa Webber inleder seminariet. Entreprenörskapsforums VD, professor Johan Eklund, modererar. Sedan är det dags för professor Pontus Braunerhjelm att presentera själva rapporten, och vilka slutsatser man bör dra. Vilka är policy-utmaningarna i EU?

Seminariet har engagerat framträdande företrädare för EU.

Från kommisionens Research & Innovation kommer Director General Robert-Jan Smits, General-Direktoratet för Forskning och Innovation har i uppgift att genomföra EU:s forsknings- och innovations-agenda. Det stora programmet Horizon 2020 ingår här, liksom The Innovation Union, som är ett av EU:s Flaggskepps Initiativ. (EIC, European Innovation Council kommer säkert upp på seminariet)

Som företrädare för Forsknings- och Innovationskommissionen har seminariet lyckats få kabinettschefen hos kommissionären Carlos Moedas. Chief of Cabinet Mr Antonio Vicente, deltar också.

Growth-kommissionen som svarar för inre marknad, industri, entreprenörskap och SME, dvs små och medelstora företag. En otrolig portfölj. Den är företrädd av Slawomir Tokarski, Director, Innovation and advanced manufacturing, DG Growth, European Commission.

Två andra betydelsefulla medverkande kan nämnas: Chefen för  institutens samarbets-organisation, i Europa,  Mrs Muriel Attané, Secretary General EARTO, Samt vidare Richard L. Hudson, CEO & Editor, Science Business Publishing, kanske EU:s viktigaste innovations- och forskningsnätverk.

Den som är intresserad eller engagerad i entreprenörskapsfrågor har anledning deltaga i Bryssel-seminariet. Hur rapporten ser ut, och vilka policy-slutsatser man kan dra vet jag dock ännu inte, rapporten är i slutskedet. Den kommer att finnas i Bryssel i tryckt version på engelska, har jag förstått.

Det finns anledning återkomma i bloggform till rapporten, efter Bryssel-seminariet.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.