Invasionen av Ukraina kan bli ett stridsrop för demokratisk solidaritet

God afton!

Ibland läser man en artikel eller bok som verkligen gör intryck, som stämmer överens med vad man själv tycker, men samtidigt ger många nya skäl till den uppfattning man har. Denna gång är det en artikel i söndagens Dagens Nyheter, skriven av Peter Pomerantsev. En brittisk författare, född i Ukraina och med nio år som journalist vid TV i Ryssland.:

“Invasionen av Ukraina kan bli ett stridsrop för demokratisk solidaritet”

Först säger jag Läs artikeln! Den kan inte återges här på ett rättvisande sätt. Ett försök genom att citera ur artikeln.

Vi har upplevt det Thomas L. Friedman kallade “globaliseringens tidsålder”.  Men med i stället har vi fått:

“Det fria flödet av pengar har möjliggjort kleptokrati och korruption; handelns tillväxt har inte gjort diktaturer mer lika demokratier, utan tillåtit diktaturer att skaffa sig hållhakar på demokratier. Välkommen till en värld där Kina straffar Australien när landet vågar sig på att kritisera Pekings brott mot mänskliga rättigheter; där Ryssland kan blockera Ukrainas export av utsäde och därmed riskera att svälta länder i det globala Syd, för att utpressa världen till att låta Moskva utföra folkmord i Ukraina; och där Moskva manipulerar energipriserna i Väst för att tvinga Europa och USA att bifalla dess politiska krav.”

Så här blir det om vi öppnar upp våra mediakanaler:

“Ryssland exploaterar det fria flödet av information med sina arméer av botar och statsmediala kanaler, och Kina inrättar ”Konfuciusinstitut” på världens universitet och ger generösa anslag – för att sedan begränsa vad akademiker får säga om Kina.”

Vad göra? Krossa de nätverkande autokraternas makt säger författaren. Detta är onekligen en svår fråga att hantera. Vilken frihet att uttrycka sig ska vi tillåta? Även sådant som är rena lögner? Där finns redan förbud för ryska kanaler i många länder, men frågan gäller givetvis också de andra som blivit förförda av Putin och Xi Jinping, eller kanske betalda därifrån, om än på omvägar.

Detta är en fråga som behover diskuteras. Men först: Läs artikeln. Här kan jag inte ge den rättvisa.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.