Nästan skandal; Svensk bostadspolitik är sämst i världen. Detta var frågan som inte bara fick underbetyg, utan så klart underkänt att man undrade hur Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg skulle reagera. (Han var med på hela seminariet)
Detta utspelades sig på IVA när det var dags för för Attraktionsprojektet för hållbar tillväxt att redovisa sin slutrapport i går, onsdagen den 4 november.
Spotifys grundaren Martin Lorentzon konstaterade att av de 60 länder som bolaget är verksamt i är bostadsmarknaden klart sämst i Stockholm. Nordstjernans VD Tomas Billing spädde på: “Sverige är unikt dåligt”. Motbilden var Berlin, där Billing varit dagen innan. Där har det bästa bostadsbyggnadsprojektet för NCC gått från köp av mark, till plan, bygg och vidareförsäljning med inflyttning, på endast 11 månader. Det absolut snabbaste i Sverige har gått på 4 år.
Hur reagerar Damberg på detta? Han reagerar inte alls, vilket förvånar. Det svåraste problemet för Sverige att attrahera utländsk arbetskraft, bostadssituationen, har den ansvarige ministern inget svar på. (Han hänvisar till infrastrukturministern) Men han fick nog något att tänka på
Andra intressanta noteringar var:
- Digitaliseringen släpar efter i offentlig sektor (Håkan Sörman, SKL)
- Migranter måste få lägre ingångslöner (Carola Lemne, Svenskt Näringsliv)
- Innovationsupphandling oerhört viktig (Flera deltagare)
- Vi kan inte sitta still i båten om konkurrenskraften ska stärkas (Johan Carlstedt, IVA)
- Sverige främsta konkurrensfördel. kanske, är vår förändringsbenägenhet (Mikael Damberg)
- Vi kommer att följa upp vad som händer (Björn O Nilsson, IVA)
Den 80-sidiga rapporten, där Carl Bennet haft huvudansvaret som ordförande i styrgruppen, är väl värd att ta del av och läsa. Och “sitta still i båten” går inte. På detta reagerade Mikael Damberg med eftertänksamma och givande kommentarer. Men nu gäller det leverans, tyckte nog de flesta.
Mikael Damberg berättade för mig att en proposition, byggd på Rydstads utredning om det statliga riskkapitalet, kommer i mars. Någon ny utredning som Näringsdepartementet skulle hålla på med, med leverans den 15 juni nästa år, som Dagens Industri skrev om igår, kände inte Damberg till något om (Den existerar inte). Men, vill jag notera: Det är många andra frågor som behöver genomföras. Personaloptioner är en viktig komponent, som väntat på sin lösning i mer än ett decennium.
Innehållet i slutrapporten kommer jag att blogga om snart. Detta var reflektioner från gårdagens seminarium.