IVA:s nya innovationsprojekt tar form

IVA fortsätter nu sitt intensiva och framgångsrika arbete med att utveckla det svenska innovationssystemet. Först kom “Innovation för Tillväxt” med Marcus Wallenberg som styrgruppsordförande. Detta projekt ledde ganska snart till att regeringen började utarbetade en Nationell Innovationsstrategi. IVA:s arbete hade säkert stor betydelse. Sedan följde “Innovationskraft Sverige“, med Rune Andersson som ordförande. Den hade särskilt fokus på den regionala utvecklingen, och har framgångsrikt medverkat till innovations-strategier ute i landet.

Nu är det dags för steg tre, “Attraktionskraft för tillväxt – gränslös innovation för ökat välstånd”, som Carl Bennet blir ledare för. Styrgruppen håller på att formeras, men det är klart att Johan Carlstedt stannar som huvudprojektledare. Det internationella perspektivet lyfts fram, vilket projektnamnet klart anger. Vad krävs för att attrahera talanger och investeringar? Och för att få dessa, och även de befintliga, att växa?

Regionernas attraktionskraft är givetvis också med, liksom det nationella perspektivet. Det är med andra ord tre ben som “Attraktionskraft för Tillväxt” skall stå på: Regionerna, Nationen och Sveriges uppkoppling mot omvärden.

Arbetet påbörjas nu, ja egentligen skulle det varit i full sving, men olika omständigheter har fördröjt starten. Sedan skall en slutrapport avlämnas hösten 2015. En uppföljning skall dock ske fram till våren 2016, enligt planerna. Bakom projektet står Vinnova, Tillväxtverket, SKL och Teknikföretagen.

När projektet har utvecklats mer kommer jag att följa detta. Även följa upp de olika aktiviteterna. Carl Bennet som styrgruppsordförande borgar för ett framgångsrikt arbete.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.