Jacob Wallenberg talar klarspråk. Utmärkt! Spotify fyller på.

Detta har jag väntat på. Alldeles utmärkt att Jacob Wallenberg sätter ned foten, så det hörs. Europa behöver inte släpa efter, inte bara utarbeta regler för att stoppa andra, och oss själva. “Reduktionsplikten var inte hållbar klimatpolitik” är rubriken på intervjun i Dagens nYheter i söndags.

Spotifys VD och medgrundare, Daniel Ek, spädde på igår i ett anförande inför en grupp europeiska journalister. “Vi är ett socialistiskt samhälle i grunden” sa Ek. Vi borde lära mer av USA. Där finns många galna idéer, men en del visar sig vara riktigt bra och ger framgång. Detta finns att läsa idag i SvD “Daniel Ek: “Galna idéer” ger USA ett försprång”

Så åter till Jacob Wallenberg. Han var lite mer återhållsam än Börje Ekholm ,som talade om EU som ett museum. För Wallenberg riskerar Europa att bli “en turistdestination”. Om vi inte får fart på utvecklingen i EU, säger Jacob Wallenberg.

Frågan om att få fart på EU har varit i fokus i 25 år nu, sedan sekelskiftet. Men trots ambitioner och några kommissioner, så har resultatet för EU blivit noll. Vi har inga plattformsföretag, Europa har bara ett par storföretag som startat 1990 eller senare, av världens 100 största nystartade. Ett av de två är Spotify, som EU gjort vad det kunnat för att stoppa och Sverige också.

År 2017, för sju år sedan, skrev Spotify till regeringen, (som jag bloggade om då) för man ville ha möjlighet till personaloptioner och hitta bostäder. Regeringen svarade inte, och dåvarande finansminister Mikael Damberg sa till mig att det skulle vara “ett brott” mot andra (vilka?) om man tillmötesgick Spotify när det gäller personaloptioner på det sätt som bolaget önskade. Då anställde Spotify 1000 nya medarbetare i New York i stället för i Stockholm. (Den som följer min blogg vet om detta och en hel del till vad gäller Sveriges och EU:s negativa inställning till Spotify).

Två år senare var det dags igen för EU och Sverige att lägga krokben för Spotify. “Ska Spotify tvingas flytta från Sverige?”

Vad är det Jacob Wallenberg önskar sig av EU? Jo bland annat:

  • Förändrade konkurrensregler i EU, så att telebolagen kan överleva
  • Satsning på 5G
  • Mer satsning på forskning
  • En kapitalmarknad som kan fungera och är lika stor som USA:s
  • Mindre av lagstiftning och piska i EU

Läs DN-artikeln själv! 

Underligt att när det svenska näringslivets starkaste och mest framträdande man, ordförande i Svenskt Näringsliv och i Investor, så verkar omvärlden inte bry sig. Hur många kommentarer och uppföljningar i media har vi sett? Har Du sett något, meddela bloggen, tack!

För ett år sedan uppmärksammades Jacob Wallenbergs dåvarande förslag för att få fart på Sverige. “Lyssna på Wallenberg, säger Dagens Industri. Men läs först!”

Men vad har hänt? Och vad händer, särskilt i EU? Facit finns: Ingenting, eller inte mycket i vart fall.

I december 2022 krävde statsminister Ulf Kristersson att EU skulle undersöka varför vi hamnat på efterkälken. Vad som hänt därefter vore intressant att få reda på.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Jacob Wallenberg talar klarspråk. Utmärkt! Spotify fyller på.

  1. Jacob Wallenberg tror tyvärr fortfarande att Jordens klimat styrs av atmosfärens CO2-halt. Så länge han tror det, trampar han vatten och idkar torrsim. Jag skickar honom numera (yngre skolkamrat) fortlöpande information. Om han nu hinner läsa det. Alla högre politiska och näringsprofiler har runt sig skyddsvallar mot information som stör deras invanda tankemönster. Så bevaras cirkelresonemang och låsta positioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.