Jag säger det bara: Almedalen

Nästa vecka Almedalen, vår demokratiska smältdegel. Du kommer att se och höra de försmådda, de som nedvärderar Almedalen. En del kommer att ha räknat ut hur mycket kalaset kostar skattebetalarna. Men lyssna inte på de ratade konsulterna eller journalisterna. Se i stället vad som sker när mer än 20.000 opinionsbildare samlas. När generaldirektören och riksdagsledamoten sitter som åhörare bland publiken. Det sker aldrig annars. På några dagar träffar man fler beslutsfattare än på ett helt år i Stockholm. Fantastiskt!

Nedan program som borde vara intressanta. Först länken till den officiella hemsidan som funkar mycket bra. Där kan Du gå in och söka på olika ämnen, som innovation, forskning eller ekonomisk tillväxt. Det går också att söka på personer, och då får Du ser att IVA:s VD är med på 13 seminarier och Metalls Anders Ferbe på hela 15 aktiviteter. Hemsidan tillåter Dig att göra upp Ditt eget program, som Du kan printa. Men, deltag gärna i det oplanerade. Där kommer nya idéer.

Vinnova har sin vana trogen seminarier på måndagen. Dessa brukar – historiskt – vara pärlor, mycket matnyttiga dessutom. Klockan 07.45 serveras frukost, och seminariet “Bortom skattenivåer och driftsform – hur kan innovation förbättra välfärden?” startar 08.15 och håller på till 10.00. En halv timme senare fortsätter Vinnova med “Prognos för det svenska innovationsklimatet – är vi rustade för global konkurrens?” Ingen föranmälan, men tidig ankost rekommenderas. Det blir fullt.

Sedan går vi över till IVA som har fyra seminarier, varav två är innovationsinriktade: “Vem utvärderar svensk forskningspolitik?” med professor Mats Benner, Lund, som gjort en studie som visar brister i Sverige. På måndag den 30e klockan 12.30 startar det. På tisdag den 1 juli kommer seminariet “Attraktionskraft Sverige – innovationer och affärsmodeller” klockan 12.30, och som ger en försmak av IVA:s nya innovationsprojekt som Carl Bennet är ordförande för. Men vi får nog vänta till hösten innan vi får reda på mer av upplägget.

Entreprenörskapsforum har sex seminarier i Almedalen, varav hälften i samarbete med andra organisationer. Här är alla sex programmen. Vill särskilt lyfta fram två program: “Framtiden bolagsbeskattning” den tisdagen den 1 juli klockan 11.30. Och “Nyföretagande och närheten till finansiellt kapital” torsdagen den 3 juli klockan 09.00.

Almi har fem seminarier, varav jag vill lyfta tre med fokus på innovation: Först är det “Sviker svenska banker unga tillväxtbolag?” Tisdagen den 1 juli klockan 13.00. följt av klockan 14.00 “ Offentligt riskkapital – behövs det?“. Det följs av ett semianrium om valberedningar och klockan 16.00 kommer “Hur växlar vi upp innovationskraften i svenska tillväxtföretag?

Sedan över till industriforskningsinstituten, som är ett område av innovationspolitiken som uppmärksammats under senare år, men mer behöver göras. RISE har fyra seminarier tisdagen den 1 juli. Särskilt vill jag lyfta “Cirkulära affärsmodeller – kan forskningen hjälpa företagen att nå dit?” som börjar 12.00. På tal om RISE har bolaget fått en ny VD, Olof Sandén.

Så till Swedish ICT i Almedalen. De har  också seminarier i Almedalen, under dagarna tre, den 1 – 3 juli, tillsammans med andra.

Till sist, men inte minst har vi, “Industrin tar matchen“, som har hela 26 seminarier under fyra dagar, måndag 1 tom torsdag 3 juli. En annan programsvit har Du här, från Svenskt Näringsliv. Kanske överlappande.

Nu är det många som blir irriterade över att jag inte tar upp deras program. Reagera då, så kan jag komplettera och göra ett nytt blogginlägg, om jag blir motiverad. Själv kommer jag säkert på nya intressanta seminarier också. Här finns vidare Reforminstitutet, Ratio, Almega och Fores, där Assar Lindbeck framträder. Bland många, många andra.

Vi ses i Almedalen, säger jag till Dig som skall dit!

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Jag säger det bara: Almedalen

  1. Missa inte SNITTS Almedalsevent: Innovationsråd: varför, vad och hur?
    Om Socialdemokraterna får förtroendet att leda regeringsarbetet efter 2014 års val kommer ett nationellt och regionalt innovationsråd att inrättas, sa Socialdemokraterna för ett år sedan.
    Rådet ska ledas av Statsministern och bestå av representanter från regering, näringsliv, forskningens och arbetsmarknadens parter. Rådet ska fortlöpande utveckla det nationella innovationsarbetet för att stärka Sveriges konkurrenskraft och förmåga att ta fram nya produkter, tjänster och affärsidéer.
    Hur kommer detta att utkristalliseras i praktiken? Vilka aktörer ska finnas representerade; på nationell nivå och på regional nivå?
    Måndagen den 30 juni i Clarion Hotells trädgård bjuder SNITTS på diskussionsmöjlighet med Ingela Nylund Watz (S), Jakob Hellman (Chefsstrateg, VINNOVA), Karin Röding (Rektor MDH), Olof Sandberg (Chefsstrateg, RISE) och Margareta Norell (Vicerektor KTH). Stanna gärna kvar efter seminariet och mingla med oss på SNITTS, det börjar ca 17:30.
    Bästa hälsningar,
    Regina Summer
    Verksamhetsansvarig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.