I måndags, 3/2, publicerade Dagens Industri något som sedermera av tidningen döpts till “Svenskt Näringslivs valmanifest“. Det var organisationens ordförande, Jens Spendrup, som skrivit en debattartikel i måndagstidningen. Den markerades då som extra viktig av DI, som en “linjeartikel”. Eftersom andra medier inte tagit upp Spendrups artikel (ännu), så finns det anledning att här i ett blogginlägg redovisa kort vad den innehåller, men också länka till artikeln, för Dig som vill bilda Dig en egen uppfattning.
“Varje skattekrona uppstår i ett privat företag”, skriver Jens Spendrup. Utan lönsamma och växande företag kan vi inte finansiera fortsatt välfärd. Han är också självkritisk mot näringslivet som inte varit mer aktivt i debatten om välfärdsföretagen. Spendrup hänvisar också till SAF:S tidigare ordförande Curt Nicolin som kraftigt hävdade att företagens uppgift är att tillfredsställa människors behov av varor och tjänster. I skriften “Ledarskap och moral” från 1989.
“Näringslivets villkor diskuteras påfallande sällan”, skriver Spendrup. Däremot är det lätt att komma med inskränkningar i företagens verksamhet. Han understryker företagarens rätt att själv driva verksamheten. Vad gäller företagsklimatet måste det vara så gott som möjligt. Det gäller oavsett vilken partikonstellation som styr. På fem områden kräver Spendrup besked av partierna:
- Sverige måste förbli ett öppet samhälle
- Näringslivets konkurrenskraft behöver aktiva personliga ägare
- Skattesystemets utformning är avgörande – med låga kapitalskatter
- Svensk arbetsmarknad måste bli mer dynamisk
- EU-medlemskapet är ett långsiktigt kärnvärde
I kommentarerna, publicerade i DI på tisdagen, kommer LO och socialdemokraterna till helt skilda uppfattningar. LO sågar Svenskt Näringslivs krav “fullständigt”, enligt Dagens Industris bedömning. Det är v ordf i LO Tobias Baudin som uttalat sig. Socialdemokraterna låter helt annorlunda. Gruppledaren i riksdagen, Mikael Damberg välkomnar Jens Spendrups linjeartikel. Skall vi vara med i välståndsligans topp krävs att “vi vässar vår konkurrenskraft och tar globala utmaningar på allvar”, enligt Damberg. Dock gillar han inte alla Svenskt Näringslivs krav, säger han till DI.
Förutom att Spendrups artikel är intressant och viktig, så tycker jag att det är angeläget att blogga om något som enbart tycks få publicitet i en enda tidning. När jag skriver detta är så fallet, men det kommer troligen att ändras.