Kampen om EU:s forsknings- och innovationspolitik fortsätter

Nu försöker EU-Parlamentet få fram sina synpunkter på långtidsbudgeten, MFF, som skall regera Unionen i 7 år, från 2014. Redan i mars månad kom Rådet, som består av stats- och regeringschefer, fram till en ram på 960 miljarder euro för 7årsperioden. Men EU-Parlamentet har ett medbestämmande idag, som det inte hade tidigare, och nu pågår förhandlingar och i början på juni skall Parlamentet preciseara vilken budget  man vill verka för. Sedan fortsätter triologen mellan Kommissionen, Rådet och Parlamentet. I slutet på juni förväntas Parlamentets bslut.

En svår ffråga är hur mycket som skall gå till forskning och utveckling samt innovation, framför allt till Horizon 2020. Enligt Rådets beslut skulle det bli 71 mijarder euro för 7-årsperioden. Kommissionen förslog 80 miljarder och Parlamentet har talat om en fördubbling, men det finns inte i korten idag. Strukturfonderna får 3 gånger så mycket som FoU-satsningarna och jordbruket hela 4 gånger så mycket.

Ett separat problem, som inte är så litet, gäller byråkratin och krånglet kring forsknings- och innovationsprojekten. Den ansvarige kommissionären Maire Geoghegan-Quinn, MGQ, har talat storvulet om förenkling, inte minst när hon besökte oss på IVA för två år sedan. Men nu är många besvikna på henne. Det verkar inte som om hon läser den kritik som framförs, och i vart fall tar hon varken intryck eller besvarar den med motargument. En av de mest aktiva i kritiken är EARTO:s generalsekreterare Christopher Hull. Horozon 2020 blir huvudämnet på EARTO:s årskonferens, som börjar den 23 maj. (EARTO är Europas organisation för industriforskningsinstituten)

Jag deltar i EARTO-mötet och kommer att rapportera härifrån. Samtidigt vill jag upprepa vad jag tidigare sagt: EU kommer att spela en stor roll för innovationsutvecklingen i Europa.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.