Kan det vara så svårt att ta del av Kommunutredningen?

Är de läskunnig ute i våra kommuner, i SKR (fd SKL) och i regeringskansliet, för att inte tala om i svenska medier? För exakt ett år sedan kom en utredning, inom ramen för Kommunutredningen, som heter “Den förbjudna framtiden”. Den anger möjligheten att reducera kostnaderna i kommunerna med hjälp av en digitalisering. Denna utredning verkar ingen ha läst. Varför?

Utredningen “Den förbjudna framtiden” kostar 55 kronor att beställa tryckt, men att ladda ned är gratis. Här är länken.

Än en gång utredningen heter”*Den förbjudna framtiden” och här finns via länken tillgänglig för alla beslutsfattare i offentlig sektor. Och för mina andra läsare. Här finns min blogg om kommunernas digitaliserings-möjligheter, som nu är förbjuden. Kom inte i fortsättning och säg “Det hade jag inte en aning om”.

Vad säger utredningen? Jo, att en digitalisering skulle kunna spara mellan 25-30 procent av kostnaderna i kommunerna fram till 2030.

Bli vän med den nya tekniken, det är uppmaningen till både kommunerna och ansvariga politiker på riksnivå. Visserligen ligger Sverige inte i framkant på digitaliseringens område, vad än Anders Ygeman säger, men vi borde inte vara sämre än att vi kan lyfta på spärrarna, ändra på regelverk som förbjuder. Och se den nya framtiden an med lösningar i stället för skattehöjningar i blicken.

Det ska tilläggas att Svenskt Näringsliv har gjort en studie nyligen som visar en stor effektiviseringspotential i kommunerna. Sammantaget är den i storleksordningen 30-40 miljarder, och det är i huvudsak i tillägg till den förbättring som “Förbjuden framtid” anvisar. En komprimerad och bra sammanställning har fPlus redovisat

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Kan det vara så svårt att ta del av Kommunutredningen?

  1. Hej. Som alltid intressant. Hoppas att Du har Tove Lifvendahl på Din sändlista. Det hon skriver idag i SvD är läsvärt, vilket hon oftast är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.