Kan Europa komma tillbaka?

Europa ligger efter såväl USA som Asien när det gäller den nya digitala  tekniken, det konstaterade Ursula van der Leyen, den nya ordföranden i EU-kommissionen när hon tillträdde. Samtidigt som hon lovade krafttag. De områden hon pekade ut var internet of things, big data, artificiell intelligens och 5G. Läs hennes korta och kärnfulla “Min Agenda för Europa”

Samtidigt konstaterade hon att inget av de nya teknikföretagen, som utvecklats under de senaste två decennierna, är europeiskt. USA, Kina och Sykorea ligger före. Risken är nu, framhåller en av världens främsta ekonomiprofessorer på området, Reinhilde Veugelers, att EU också förlorar nästa våg av digitalisering.

EU ligger efter både USA och Japan när det gäller patent på “key enabling technology” på bland annat följande områden:

  • micro and nanoelectronics,
  • industrial biotechnology,
  • artificial intelligence
  • advanced manufacturing technologies.

Detta låter inte bra. EU har under många år arbetat med stora ekonomiska resurser för att kunna hävda sig på dessa avgörande områden, utan att lyckas. Själv trodde jag i en blogg 2013 att EU-kommissionen skulle lyckas, men tyvärr inte.

Här hemma lovade statsminister Stefan Löfven våren 2018 att Sverige skulle ligga i framkant när 5G skulle rullas ut. Men detta har inte heller lyckats. Nu har 5G i Sverige försenats ytterligare då PTS sagt att man måste utvärdera nya regelverk. Ericsson har funnits i startgroparna i åratal, men den svenska regeringen har vänt företaget ryggen. Nu gör mobiloperatören Tre ett desperat försök att starta, med en pilot för 100 hushåll runt Globen. Ligger Sverige i framkant, kan man fråga sig.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Kan Europa komma tillbaka?

  1. Det är ju tråkigt, men tyvärr en realitet, att vi konstaterar att det har varit ett antal”normala” skjutningar gången natt.
    Konstigt också, att man inte utnyttjar den gjorda investeringen i kärnkraften. Det vore ju ett bra mellansteg för att hålla utsläppsnivåerna nere.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.