I går presenterade EU-kommissionens ordförande Cllaude Juncker sin gigantiska investeringsplan. Den är på hela 315 miljarder euro, tre gånger EU:s årliga budget. Många försöker nedvärdera och skratta åt planerna, men de berörda företagen och de offentliga institutionerna gör det inte. Det är 50 dagar sedan planens detaljer blev kända. Sedan dess har en Task-force mellan EU och EIB redan identifierat 2000 projekt till ett värde av 1,3 trillioner euro, eller fyra gånger investeringsresurserna. Så det finns behov.
En fond har satts upp för investeringsplanen, European Fund for Strategic Investments, EFSI. Förutom EU:s 21 miljarder euro, som är basen för den stora investeringen, så kan både enskilda stater och privata företag och banker ansluta sig. Perspektivet är tre år. Så de projekt som ska finansieras måste i realiteten redan finnas. Denna fond ska ledas av en styrgrupp tillsammans med en investeringskommitté.
Som jag tidigare bloggat om har EU:s toppmöte, som i mitten på december ställde sig bakom de stora investeringsplanerna. Hur går man vidare? En hemsida ger insikt. Den som vill veta mer kan gå till Frågor och Svar, som ger en intressant och trovärdig information.
Frågan i rubriken, om investeringarna kan rädda Europa, kan jag inte svara på. Men storleken på investeringarna motsvarar 1 procent av EU:s BNP, per år – under tre på varandra följande år. Det är således en ganska kraftig injektion, om den genomförs som planerat.
.
För att göra ett snabbtest på innehållet i EUs storslagna nya investeringsbudget så tittade jag lite i projektlistan och då särskilt på Sverige. Där fanns tre projekt och ett mer allmänt önskemål: 1 En kraftigare(?) elkabel mellan Sverige och Finland 2 Upprustningen av järnvägen mellan Åstorp o Teckomatorp 3 Vissa nya T-banesträckor i Stockholm och 4 Behov av mer “venture capital” i nya företag.
Jag blev inte särskilt imponerad.
Tack Håkan!
Tacksam för aktiveringen av informationsflödet. MH / Curt
Det är storslagna planer han har bankiren Juncker. Tyvärr fastnar väl kaffet lite i vrångstrupen när man ser var han tänker ta pengarna från. Horizon 2020 är naturligtvis en källa för finansiering, detta område försvaras vare sig av bönder eller regioner. 2,7 miljarder Euro tänker man sig ta. Träffade DG Connect i förra veckan. För deras program innebär det en minskning på 13%(!) av tillgängliga medel. Är det verkligen framtiden man vill bygga? Känns mer som det är rubriker!