Kan man leva på att vara fientlig mot sitt eget lands näringsliv?

Frågan inställer sig hos mig så här på fredagen, efter att ha funderat på vad regering Löfven gör gentemot näringslivet. Då tänker jag inte i första hand på debacklet kring Suadi Arabien, utan alla negativa yttrande och åtgärder som inte verkar ha näringslivets bästa i fokus. Och därmed inte heller Sveriges ekonomiska tillväxt. Utan möjligen Vänsterpartiets väljare. Därför detta personliga blogginlägg.

Normalt vill jag se saker och ting positivt, eller rättare sagt; Det gör jag alltid. Nyligen – och många gånger – har jag inte bara försvarat ett Innovationsråd med statsministern i spetsen – utan också kraftigt förespråkat ett sådant råd. Men, efter det som hänt är det svårt att tolka regeringen, med ett angrepp på vinsten som drivkraft för företagande, höjda skatter, skärpta 3:12 regler etc att utvecklingen är positiv. När DI i en ledare skriver att “Statsministern håller aldrig vad han lovar” har det gått långt.

I Expressen reagerade den gamle socialdemokraten Kjell-Olof Feldt mot direktiven till utredningen om vinster i välfärden. Genomförs de angivna förslagen är de olagliga påpekar han och är oerhört negativ. En socialisering av privat ägande, skrev Feldt

Ett annat exempel, äldrevården. En utredning förra året i Malmö visar följande resultat i staden:

• Brukarna på privata boenden var mer nöjda än på kommunala.

• Kommunala boenden var sämst i alla Malmös stadsområden.

• Privata boenden hade mer nöjda brukare oavsett boendetyp.

• Malmös bästa boende var privat. De sex sämsta var kommunala.

Idag kan vi på DN-Debatt läsa ett inlägg av sex yngre företagsledare, som inte brukar gå in i den offentliga debatten. “Långsiktiga regler behövs för att få goda idéer att växa” är rubriken och fångar väl innehållet.

Till sist: Det finns många ledande socialdemokrater, inte bara Kjell-Olof Feldt, som är förtvivlade över den näringsfientliga utvecklingen av partiet. Det ska bli intressant att se när reaktionerna låter tala om sig.  Stefan Löfven måste ta sig samman och göra ett rejält omtag, för att inte svika sin egen väljarkår. Som vill ha ett starkt näringsliv och ekonomisk tillväxt.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.