Inför valet 2018 lovade statsminister Stefan Löfven att man inte skulle höja skatten på ISK-sparandet. Nu tar Socialdemokraterna upp skatten på detta sparande med tal om en höjning. Den som leder detta arbete är ingen mindre än finansminister Magdalena Andersson. Hon säger sig inte ha satt ned foten ännu, men har ändå utrett hur mycket som staten skulle tjäna med ett maximalt sparande på 100.000 eller 200.000. Sedan har hon talat om 3 miljoner.
Direkt efter ISK-utspelet kommer Svenska Dagbladet till undsättning. I tidningen kan man läsa: “ISK en miljardsmäll för svenska statskassan”. Det är underligt att en tidning, och inte minst Svenska Dagbladet kan man tycka, skriver som om alla våra tillgångar är tillhör staten..
Mot ISK-skatten reagerade nästan alla. Givetvis inte Vänsterpartiet. I riksdagsdebatten idag fick ISK-beskattningen ett stöd av Stefan Löfven. De som har mer ska betala mer. I morse intervjuades Stefan Löfven i SVT:s morgonsoffa av Mats Knutsson.. Där framgick att Löfven anser att rika kan bidra mer genom en höjd skatt på ISK. Sedan: ”Det vi ser är att den stora delen av kapitalet i det här sparandet är de som har rätt bra inkomster”, sade Löfven.
Reaktionerna låter inte vänta på sig:
Alla partier, utom Vänsterpartiet är kritiska till att höja ISK-skatten
Anders borg: Stoppa nya ISK-skatten
S-topp vill stoppa förmögenhetsskatt – ”Är meningslös”
Dagens Industri: S respekterar inte det privata ägandet
Nu har ett upprop mot ISK-beskattningen startats av sparekonomen Frida Bratt. Hon har redan fått 30.000 som skrivit under ett upprop. Den som vill ansluta sig har en länk här.
Till sist vill jag låta Magdalena Andersson komma till tals. Hon skrev i Dagens Nyheter den 29 maj i år och föreslog “miljonärsskatten”: “Vi vill beskatta de rikaste med en miljonärsskatt”.
Det verkar som om Socialdemokraterna nu skulle vilja återtaga det som man lovat Centern och Liberalerna i form av sänkt skatt. Var detta verkligen meningen? Skulle inte S även fortsättningsvis stå för att de reformer och skattesänkningar som genomförts också skulle gälla framöver?