Klarar Sverige finansieringen av nya innovationer?

Måndagen den 20 oktober anordnade RATIO en startkonferens – tillsammans med Vinnova – om finansiering av innovationer. Det är ett program som finansieras av Vinnova och som sträcker sig tom 2018.

På konferensen redovisades projektets första rapport “Financing future job creators”, av Michel Elmoznino Laufer (PhD student) och Karl Wennberg (Associate professor). Den rapporten visar att merparten av de nya företagen finansieras av grundaren, 87%. Därefter följer banklån som står för 29%. Almi-lån står för 7%. (OBS kan vara finansiering från olika ställen) Det som konstateras är att just banklån är svåra att få, och krav på personlig borgen och säkerheter är problem.

Projektet “Financing of Innovation” startade 2013 och leds av Ratios VD Nils Karlsson och projektledaren Christian Sandström. Projektet kartlägger innovationsfinansieringens ekonomiska och legala utmaningar  i olika utvecklingsfaser – från nystartade företag till stora börsföretag. Vilken lagstiftning är ändamålsenlig i företags olika utvecklingsfaser? Är de offentliga stöd- och finansieringssystemen effektiva?

Projektet, som är mycket intressant, har försetts med en styrgrupp där förutom Vinnova också ingår: Almi, företagarna, SISP, Sparbankernas Riksförbund, Uppfinnarföreningen, Svenskt Näringsliv, Swedbank och Tillväxtanalys.

Vid på seminariet var också Jennie Nilsson (S), ordförande i Näringsutskottet. Hon betonade att kortsiktigt var kanske riskkapital de mindre företagens svåraste problem. Här kan staten göra skillnad, men privat finansiering är viktigare. Problemet med lån i bank försvåras av att bankkontoren försvinner från många orter, påpekade hon.

Idag kom Mikael Damberg med en debattartikel i DI “Så vill vi förändra det statliga riskkapitalet”. Det nya upplägget återkommer jag till när mer är känt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.