Klimatet i innovationspolitiken inför 2015

Höstens skakiga politiska läge har negativt påverkat näringsliv och entreprenörer. Nu har detta läge förbytts i ett lugn och en ganska stor tillförsikt inför det kommande året. Det visar dessutom PMI, fd inköpschefs-index, för december.  Även Skandias Plånboks-index för december, som Dagens Industri avslöjar idag,  visar på en påtaglig ökad optimism, särskilt hos medelinkomsttagarna. Dessa tre faktorer gör att klimatet för innovationsekonomin blir mycket bättre än nog någon anat.

Förvisso kan December-överenskommelsen kritiseras, inte minst ur parlamentarisk synpunkt. Överenskommelse om budgethanteringen har beskrivits som en “ren kapitulation” från Alliansens sida. DI:s ledare idag ger den kritiska bilden. Frågan är dock om det blir så. Kanske har Stefan Löfven insett att samarbete måste innebära en strävan efter samförstånd – över blockgränsen. Nu idag vill regeringen samarbeta med Alliansen i skolfrågan. Även frågan om invandringspolitiken har Löfven sagt ska bli föremål för överläggningar mellan blocken. Alliansen har ju alltid misstroendeinstrumentet i sin hand om regeringen försöker missbruka sin position.

Allt detta gör att min bedömning av innovationspolitiken inför de kommande åren blivit klart positiv. Vad innebär då detta? Den aktiva näringspolitiken kommer att förverkligas, vilket jag tycker är riktigt. I de flesta andra länder ligger innovationspolitiken på topp, att högsta politiska nivån är med, dvs presidenten eller statsministern. Så har det inte varit i Sverige. Näringsminister Mikael Damberg lägger ut texten i en intervju i DN den 30 december. Notera dock att de generella spelreglerna och skatterna är viktigast!

Nu kommer följande att ske:

  • NIR, det Nationella Innovationsrådet, med statsministern som ordförande kommer se dagens ljus
  • Den nya myndigheten för upphandlingsstöd (innovationsupphandling) kommer troligen på plats efter Vårpropositionen
  • Det statliga riskkapitalet, som marknadskompletterande, kommer troligen också att förverkligas efter Vårproppen.
  • En Exportstrategi utvecklas med fokus på små och medelstora företag
  • Arbetet med en mer konkret innovationsstrategi kommer att utvecklas, troligen baserad på det OECD kom fram till tidigare och det Världsbanken nu analyserar.
  • Avgörande för hur marknadsorienterad regeringen är kommer de nya direktiven till Entreprenörskapskommittén visa. Utredningen flyttas nu från finans- till näringsdepartementet. (Återkommer snart till detta)

Allt detta jag skrivit om ovan hittar Du mer information och länkar till i tidigare blogginlägg. Där gäller fritextsökning, så det är enkelt att hitta.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.