Knuff-ekonomin fick Nobelpris

Få hade väl föreställt sig att någon skulle kunna få Nobelpriset i ekonomi för knuffarnas betydelse för ekonomin. Men så kom boken “Nudge“, (2008) skriven av professorerna Robert H.Thaler och Cass R. Sunstein. Med underrubriken “Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness”.

McKinsey uppmärksammade Richard Thaler i en intervju 2011 “Nudging the world“. Den lyfte man givetvis fram igen, när Nobelpriset meddelades. 

Vad är då nudging, enligt Thaler? Han ger själv svaret:

Mitt mantra är “make it easy”

Även om “Nudging” är Richards Thalers mest iögonfallande vetenskapliga landvinning, så har han gjort så mycket mer. Richard Thaler fick Ekonomipriset för att han integrerar ekonomi och psykologi. Så här motiverar Kungliga Vetenskapsakademin Richard Thalers framsteg:

Richard H. Thaler har utvecklat analysen av ekonomiskt beslutsfattande med psykologiskt välgrundade antaganden. Genom att undersöka konsekvenserna av begränsad rationalitetsociala preferenser och bristande självkontroll har han visat hur dessa mänskliga karaktärsdrag styr såväl individuella beslut som utfall på marknader på ett förutsägbart sätt.

Det kan vara av intresse att notera att den svenska regeringen, genom ESO, redan förra hösten genomförde en studie av “Nudging” och dess betydelse för Sverige. Rapporten heter “När det rätta blir det lätta – en ESO-rapport om ”nudging” Författare är Francisca Ramsberg. Denna rapport föreslog att regeringen skulle inrätta en särskild funktion i regeringskansliet, som i USA och UK. Men detta har inte skett, vad jag vet.

ESO-rapporten ger en bra definition av “Nudging“, som jag vill citera här:

 Enligt Thaler och Sunstein handlar det om att påverka människors beteende utan att begränsa handlingsfriheten, använda ekonomiska incitament eller förbud. ….Nudging innebär att medvetet göra små förändringar av beslutssituationer så att individers beteenden ändras.

Richard Thaler är något av en “Rock Idol”bland ekonomer. Han kallar sig själv bråkstake. Ett inslag är hans medverkan i filmen The Big Short (2015), där han förklarar den oförklarliga börsen. (En film att se)

 Richard Thalers eget stora verk, som är en självbiografi, utgiven 2015,  Misbehaving: The Making of Behavioral Economics (läs boken) En bra julbok, att läsa under helgerna, och som är rolig. Den kan ge Dig känslan för vad som kan komma att hända i ekonomin framöver. Ger också många vinkar av intresse för en företagsledare som vill lära sig förstå kunders reaktioner  

Richard Thalers medförfattare till boken “Nudge”var  juridikprofessorn i Harvard, Cass R. Sunstein. Denne var i Stockholm i januari i år på ett seminarium, “Bättre regelverk – hur är det möjligt?” som Entreprenörskapsforum ordnade. Frågan gällde då regler och “nudging”.

För två år sedan skrev jag en blogg “Beteende-ekonomin har bara sett gryningen”Redovisade där att nobelpristagaren Robert Shiller utkommit med en bok, “Phishing för Phools”, som han berättat om var på väg. Den skrev Shiller tillsammans med en tidigare nobelpristagare, George Akerlof.  Men ack, den var inte alls av nobelklass. I stället lyfte jag fram Richard H. Thalers bok “Misbehaving“. Föga anade jag då att just den boken, tillsammans med “Nudge“, skulle leda till ett nytt nobelpris.

The Economist är väldigt positivt till Richard Thalers utmärkelse. “The Nobel in economics rewards a pioneer of “nudges”

Men jag låter Richard Thaler få sista ordet: När alla ekonomer tar till sig beteendevetenskapen, då behövs den inte längre. För då lever alla ekonomer i verkligheten.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.