Kommer skatten på finansiell verksamhet stoppa Stockholm?

Vi ser nu hur banker och finansbolag flyttar från London till kontinenten, som en effekt av hotet från Brexit. Det kan bli likadant för Stockholm om bank-finans-skatten införs. Och hotet talar ett tydligt språk, det visar Dagens Industri, som starkt uppmärksammat riskerna.

Utredningens titel är talande “Skatt på finansiell verksamhet” (SOU 2016:76). Det är alltså den finansiella verksamheten som ska straffbeskatta. Därigenom kommer svensk finansverksamhet att vara mindre attraktiv än motsvarande i andra länder. Detta samtidigt som såväl regeringen som Socialdemokraterna vill lyfta fram “Finansplats Stockholm“. Detta går inte ihop.

Sverige har backat hela 7 platser under 2016. Ned från 37 till 44 i världen. Det är “Global Financial Centers Index 20” som kom fram till detta. Så här ser det ut i Västeuropa: Gå in på hemsidan om Du vill se vad de olika kolumnerna står för. Till vänster Världsrankingen

Stockholm har nu hamnat på 12e plats i Västeuropa. Så det arbete som regeringen inlett för att attrahera finansbolag när Brexit påverkar London är nog dödsdömt. Bara den debatt som finns nu om en bankskatt avskräcker, även om den sedan kanske inte kommer att gå igenom. Stockholms Handelskammare har med kraft påpekat detta..

Sverige ska enligt regeringens ambition bli en av de fem viktigaste finansplatserna i Europa. Notera att vi i stället åkt ut, ned till 12e plats

Till ovanstående ska läggas något som Företagarnas VD Günther Mårder och Dagens Industri uppmärksammat. Finansskatten drabbar hela 300.00 företag av en extra arbetsgivaravgift.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Kommer skatten på finansiell verksamhet stoppa Stockholm?

  1. Hej!

    Det finns en sak nationella politiker inte – vill – förstå. Det är att multinationella bolag INTE är nationella längre. De visar bara flaggan när de passar dem.

    I tillägg så kan ett bolag flagga ut sitt HQ närsomhelst. Om de har några physical assets i det forna hemlandet får de ligga där de ligger så länge de levererar.

    Och har landet inte en hemmamarknad som är värd att dra fördel av – som USA – så är flytten inte mycket av en risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.