Kommer Stefan Löfven äntligen till sin rätt?

Under två dagar har vår Statsminister Stefan Löfven varit i Hanover på industrimässan, som är världens största. Sverige är dessutom Partner-land i år, vilket man finner på Hannover Mässans hemsida så här:

My name is Sweden. Join me in the Swedish Pavilion!

Nu äntligen verkar Stefan Löfven kroka arm med näringslivet enligt sitt löfte från den 24 september 2012. Läs hans DN-debattartikel, som utlovade en Affärsplan Sverige.tillsammans med näringslivet. Kolla ordentligt på denna länk om Sverige, på mässan. Möjligheternas Sverige och de svenska företagen. Alldeles utmärkt vill jag säga.

Så här beskriver sig Sverige i jag-form på hemsidan. Väldigt bra, det också:

I might be a small country, but I am a leader in smart industry. Manufacturing clusters within industries as complex and diverse as automotive, aerospace and defense, life science, chemistry, and machinery and equipment have rooted themselves and grown here.

Du som vill följa upp mässan och dess möjligheter har fortfarande tid, för den pågår till och med fredag denna vecka. Här finns 6.500 utställare från 75 länder. Arrangörerna räknar med drygt 200.000 besökare och antalet affärskontakter tror man bli hela 6,5 miljoner. Dagens Nyheter hade en bra artikel om Sverige i Hannover i lördags.

Tilläggas kan att vår statsminister inte är ensam att deltaga i Hannover-mässan. Prins Carl Philip har varit där, och idag och i morgon är näringsminister Ibrahim Baylan väldigt aktiv på mässan. Bland andra som verkar på mässan finner vi Ann Linde, Matilda Ernkrans, och Anders Ygeman. Deltar gör också    Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson och Teknikföretagens VD Klas Wåhlberg, samt Business Swedens Ylva Berg. För att nämna några namnkunniga personer.

Nu hoppas vi, åtminstone jag, på en fortsättning på Affärsplan Sverige.

Det ska tilläggas att statsminister Stefan Löfven och Tysklands Angela Merkel i helgen kom överens om ett utvecklat samarbete mellan länderna, inom ramen för det sk innovations-partnerskapet, som ingicks i januari 2017. Tillägget nu gäller artificiell intelligens och batterier. Tillsammans ska Tyskland och Sverige driva på den digitala och tekniska utvecklingen i EU. Min reflektion: Det finns en del att göra på hemmaplan, för Stefan Löfven, om digitaliseringen ska nå världsklass.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.