Det är ganska fantastiskt. Hela det politiska etablissemanget säger att det är kris i kommunerna. Pengarna räcker inte till, staten måste göra mer och skatterna behöver höjas. Men: Om kommunerna tilläts att digitalisera skulle det se helt annorlunda ut. För ett knappt år sedan kom en studie som Kommunutredningen beställt för att se vad digitaliseringen kunde göra. Och det är mycket.
Kan det vara så svårt för landets kommuner att läsa innantill 96 sidor? Rapporten heter “Förbjuden framtid? Den digitala kommunen” Det är inte något politiskt rackarspel, utan en seriös studie på Kommunutredningens uppdrag. Den konstaterar att på 10 år skulle digitaliseringen kunna åstadkomma en kostnadsbesparing i kommunerna på 25-30 procent. Du som inte tror detta, läs själv. Här några aptitretare:
I sammanfattningen, på sidan 7 står det följande:
“I rapporten gör vi ett grovt försök att skatta potentialen av att automatisera administrationen. Om vi kan halvera den tid som inte tillbringas med avnämarna skulle detta innebära en besparing på mellan 25 och 30 procent”
Detta skulle ta cirka 10 år att förverkliga. Varför sker inte detta? Svaret är enligt utredningen, sidan 7: Staten fördröjer idag digitaliseringen genom att inte:
1. (inte) tillåta informationsöverföring för koordinering och förebyggande arbete
2. (inte) ta sitt ansvar för att förenkla regler så att behovet av manuella bedömningar försvinner
3.(inte) ta ansvar för den digitala infrastrukturen mellan statliga myndigheter och kommuner/regioner.
Utredningen har avslutningsvis en Exempelkatalog, med början på sidan 80. Den uppvisar 47 mycket konkreta exempel på digitalisering som skulle kunna genomföras, om kommunerna fick.
Det är dock inte bara politikerna som inte läst “Förbjuden framtid”, som är – jag upprepar – en studie som Kommunutredningen låtit genomföra. Inte heller våra journalister tycks ha snappat upp den här studien. Eller hur ska man tolka att ingen journalist har skrivit om den, tagit upp frågan om inte en digitalisering i kommunerna skulle kunna vara en god idé? En utveckling som dock kräver att staten ger kommunerna instrumenten i form av ändrade regler.
Fotnot: Kommunutredningen är en parlamentarisk utredning, där partiernas representater sitter som ledamöter. Fler sådan utredningar önskar sig nu Annie Lööf. Fakta är att Kommunutredningen utsågs i februari 2017. Ska efter att ha fått förlängd utredningstid lämna sitt slutbetänkande den siste februari 2020. Tre års utredning. Sedan tar remissförfarande, regeringsbehandling, lagråd, ny regeringsbehandling, proposition till riksdagen, riksdagsbehandling med motioner och utskottsutlåtande, samt sedan genomförande minst två år. Detta är en normal svensk utredning. Totalt fem år. En härlig Långbänk! Sverige måste anpassas till modern utveckling, den nya tiden.
Gör som Professor Assar Lindbeck: Genomförde Ekonomikommissionen 1992-93 på fyra månader. I år föreslog Assar Lindbeck: Inkalla en grupp sakkunniga och ge dem kort tid med ett konkret uppdrag.
PS Igår kom SKL:s “Ekonomirapporten, oktober 2019” Är det någon som tror att SKL tar upp Kommunutredningens rapport om kommunernas digitalisering, “Förbjuden framtid”? Möjligheten, som rapporten säger, att spara 25-30 procent av kommunernas kostnader? Nej, inte ett ord. Den 76 sidor långa rapporten nämner inte ens att Kommunutredningens rapport existerar. Ridå!