Korsbefruktningen på Industridagen i Göteborg

Hur kan privat och offentlig sektor samspela? Det var första frågan på Industridagen, som gick av stapeln i måndags i Göteborg. IVA höll i detta första pass, som engagerade en stor panel. Frågan gällde innovationsupphandling, eller snarare hur man får offentliga sektorn att använda sina offentliga inköp och upphandlingar på 600 miljarder årligen på ett aktivt och pådrivande sätt. Kan man i framtiden handla upp det som inte finns?

Alla var överens om att offentliga sektorn genom sin upphandling kan åstadkomma storverk. Inte så att man kan gå tillbaka till nationella program, som utvecklade företag som Telia och Asea. Men genom modern innovationsupphandling kan framtidens teknik få stor hjälp. Samarbete mellan upphandlaren och leverantörerna, även på upphandlings stadiet, ansågs som självklart. Vilket det inte är idag. Ofta är man till och med rädd för beröring under upphandlingstiden. Men det finns inget som hindrar i lagen, LOU.

Åke Svensson, Industrirådets ordförande och tillika VD för Teknikföretagen anslog tonen i debattren. Varje myndighet borde ställa upp ett mål, kvantifierbart. Maria Dahl Torgerson, Vinnova, lade till: Se inköpen som ett strategiskt verktyg. Socaidemokraternas talesperson i näringspolitiska frågor Jennie Nilsson höll med, sätt tuffa mål Statssekreterare Håkan Ekengren betonader att när näringslivet nu utvecklar nya varor och tjänster måste detta kunna ske i samverkan med offentlig sektor. KlasDanerlöv, SKL,  kritiserade läget idag: vi har inte tagit innovations-upphandlingen på allvar

Den viktiga frågan om vem som skall ge vägledning och stimulera innovationsupphandling kom inte upp på Industridagen. Underligt eftersom detta är en stridsfråga. Är det Vinnova, som hittills haft förtroendet (och gör det väl) eller är det Konkurrensverket, som regeringen föreslagit? Annie Lööf sa att uppdraget att driva på innovationsupphandling var viktigt, skulle koncentreras  och dessutom få större resurser. Men där var det stopp. Inte vem. Inte häller i den tidigare debatten togs frågan upp, men Håkan Ekengren hade lagrat upp argument för att försvara (sin sjuka mor).

I förtroende kan jag berätta att det är finansen som i uppgörelse pressat näringsdepartementet att acceptera Konkurrensverket, något man inte vill…. Med tanke på innovationsupphandlingens betydelse kan detta kosta Sverige miljarder.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.