Lansering: En Innovation Policy Plattform från OECD och Världsbanken

Nu har vi alla fått ett enkelt instrument “Innovation Policy Platform“för att se vilka åtgärder som behövs i en dynamisk innovationsekonomi. Detta är en Beta-version från OECD och Världsbanken, som jag själv botaniserat lite i, och som har mycket att ge. För den som vill se hur andra bygger sina länder och vad som funkar. Ta en koll och för den som har intresse, så kan alltid denna hemsida vara en viktig källa för kunskap och för att ta del av andras erfarenheter.

Denna betaversion innehåller bara en del av det som kommer i den slutliga versionen. Du kan också ge Dina synpunkter på denna hemsida om Du känner för detta, och hjälpa till att utveckla plattformen. Redan idag är plattformen bra i meningen att den är både lättläst och vetenskaplig. Vissa saker finns ännu inte där, t ex uppgifter om olika länder.

Här är bakgrunden till plattformen.

Vad är innovation? Här finns mycket att ösa ur, med otaliga länkar.

Hur kan tekniköverföring och kommersialisering underlättas? Den här sidan ger en del intressanta synpunkter. Med andra nyttiga länkar.

 Hur finansieras innovationer? Intressanta aspekter dyker upp, liksom frågan vad offentliga sektorn bör göra. Med även här många intressanta länkar.

 Smart specialisering, vad är det? En fråga som kommer mer och mer i fokus. Är det klokt av att lämna de mest framgångsrika sektorerna vind för våg? När är det aktuellt för offentlig sektor att ge ett handtag. Och vilket?

Internationella nätverk, vilken betydelse har det? Här kommer också innovationens nya betydelse. Inte minst ICT spelar en avgörande och generisk roll, överallt.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.