Även om landets företag – som vi alla lever på – hittills varit en icke-fråga i valrörelsen, så måste den upp på dagordningen. Nu eller senare. Nu kryper den upp noterar jag idag, i några intressanta tidningsartiklar. Först ut är liberalerna Mats Persson och Aid Abdu som tar upp en viktig aspekt, “startupmiljön“. Liberalerna vill ha en reformagenda för Sverige som 2025 “ska bli världens mest startupp-vänliga land. De tar upp ett antal bra förslag.
- Riktiga personaloptioner (För Mikael Damberg borde ta del av)
- Startup-visum som skulle underlätta även för arbetskraftsinvandrare att starta företag
- Ett utökat investeraravdrag – våra regler är sämre än i många konkurrentländer
- Mer matte och programmering i skolan
- En startup-kommission som skulle skulle samla alla intressenter och lägga förslag
Vad är svårast idag för ett mindre företag, och kanske även större? Jo, att hitta kompetent personal. Det är svårare än att hitta finansiering. Nu har Svenskt Näringsliv noterat att 7 av 10 företag hindras att växa, då man inte kan hitta lämplig arbetskraft. Tidigare i år skrev Anders Bornefalk på SN en utförligare rapport “Villkoren för framtidens storföretag. Från startup till scale-up”. Mycket läsvärd.
Även Moderaterna tar också idag upp företagens situation i en stor intervju i Svenska Dagbladet. Tidningen har en serie, där nu moderaterna för ge sin framtidsvision av den ekonomiska utvecklingen, och vad som behöver göras. Tidigare har Vänsterpartiet intervjuats sv SvD, och dess politik lär inte stimulera några företagare. Dan Olofsson visar idag i Dagens Nyheter att Vänstern är ett omöjligt parti för företagen, han hänvisar till partiprogrammet, som är skrämmande. (Det måste jag återkomma till)
Socialdemokraterna lägger fram förslag som nog inte heller går hem hos landets företagare. Nu senast kapitalskatt. För några dagar sedan var Ardalan Shekarabi ute på banan och förslog nya hinder för välfärdsföretag. När ska S ta fasta på Stefan Löfvens Affärsplan Sverige, där han bl a skrev följande:
Vår affärsplan bygger på vetskapen om att fler jobb skapas i växande och kunskapsintensiva företag i både tjänstesektor och industri.
Och så fortsätter Löfven:
”Sverige kan aldrig bli störst, men om vi är smarta och arbetar tillsammans kan vi bli starkast i den internationella konkurrensen. Därför är närings- och innovationspolitiken något vi måste ta på allvar. Jag vill föra en seriös gemensam dialog om näringslivets behov, innovationsförmåga och konkurrenskraft.”
När kommer denna dialog, Stefan Löfven? Nu har det snart gått sex år sedan Du bjöd in till en seriös dialog om näringslivets behov, men någon sådan har vi inte sett till. Men, jag hoppas efter denna blogg att kunna hitta positiva, konstruktiva förslag från S.
Det finns anledning återkomma till de andra partierna i bloggen framöver. Men, redan här vill jag länka till andra partier;
PS. Senare samma dag som ovanstående skrevs kom Allianspartierna med ett 15-punkts-program för att utveckla näringslivet. Här är länken.