Långbänken och utredningsraseriet om brotten värre än man tror

Den stora utredningen om brottsbekämpningen blir inte klar förrän om dryga fyra år. Sug på den karamellen! Fyra år drygt. Den 31 oktober 2024 ska Trygghetsberedningen lämna sitt slutbetänkande. Denna beredning ska enligt direktiven göra följande:

  • Kartlägga de viktigaste kriminalpolitiska utmaningarna för samhället
  • Analysera rättsväsendets förmåga – och andra aktörers – att möta utmaningarna på det förebyggande och brottsbekämpande området
  • Bedöma förmågan att ge stöd och skydd för de brottsutsatta
  • Överväga hur forskning och innovation kan användas för att förebygga och utreda brott
  • Visa hur ett modernt straffsystem ska utformas så att de kriminalpolitiska målen kan uppnås.

Trygghetsberedningen tillsattes i mars i år, 2020. Den ska slutredovisa sitt arbete den 31 oktober 2024. Under tiden ska den ge årliga delredovisningar.

Trygghetsberedningen består av

  • 11 ledamöter
  • 2 sekreterare (idag)
  • 5 sakkunniga
  • 26 experter

Själva Trygghetsberedningen består av följande ledamöter:

  • Johan Forssell, riksdagsledamot
  • Johan Hedin, riksdagsledamot
  • Ingemar Kihlström, riksdagsledamot
  • Fredrik  Lundh Sammelin riksdagsledamot
  • Adam Marttinen, riksdagsledamot
  • Louise Meijer, riksdagsledamot
  • Kristina Nilsson, riksdagsledamot
  • Katja Nyberg, riksdagsledamot
  • Johan Pehrson, riksdagsledamot
  • Linda  Westerlund Snecker, riksdagsledamot
  • Johanna Öfverbeck, ersättare i riksdagen

Vad händer efter drygt 4 år som beredningen nu har på sig? Jo, först ett betänkande som säkert blir på 1000 sidor eller mer med bilagor och delbetänkanden. Sedan följer en remiss till domstolar, myndigheter, organisationer och andra instanser med intresse av brottsbekämpning och brottsprevention. Sedan behandling i regeringskansliet där man går igenom utredningen och remissvaren. Sedan skickar regeringen ett förslag till lagrådet och så småningom lägger regeringen en proposition på Riksdagens bord. Där vidtar sedan behandling i olika riksdagsutskott. Sedan fattar Riksdagen beslut.

Trygghetsberedningens slutförslag kan vara genomförd under perioden 2026-27, om inte nya utredningar ska tillsättas och behandlas.

Sedan finns det 9 andra pågående utredningar som berör gängkriminaliteten och de nyanländas möjligheter att lyckas i skolan och i arbetslivet. Som jag har hittat. Det finns säkert fler, och dessutom några utredningar som ännu inte tillsatts. Det blir för tungt att redovisa dessa här, så jag ber att få återkomma.

Sedan finns det en regeringsstrategi från mars 2017: Tillsammans mot brott – ett nationellt brottsförebyggande program: 

Allt detta är ingenting annat än en enda stor Långbänk – eller om man så vill: En enda soppa av utredningar som verkar skapad för att undvika att göra något. Gängbrottsligheten får fortsätta utvecklas och de nyanlända<s integration i samhället ligger också fortfarande i utredningsmaskineriet.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Långbänken och utredningsraseriet om brotten värre än man tror

  1. Ge kommisionenion en prenumeration på Corriere della Sera och en språkkurs i Italienska så kan de snabbt få insikt.

    Ndranghetan i Kalabrien har redan deltagit i utbyggnaden av Köpenhamns tunnelbana som helt EU-laglig underleverantör. Man tvättar på så sätt svarta pengar vita.

    Om de också är med i byggvalsen i Stockholm är en bra fråga att ställa.

    För penningtvätt har ju svenska och danska bankfilialer i Baltikum redan fingrarna i syltburken.

    Den italienska maffian sänder nu sina barn till de bästa universiteten i Italien, Frankrike, UK och USA. Sedan tar de jobb i Finansvärlden för att lära sig vad som behövs i den ytterst lönsamma maffia-branschen.

    Svenska politiker är antingen fega eller hotade av de kriminella och extrem-religösa nätverken i Sverige. Det lockar inte till politikeryrkets förbättring.

    Gör som “Rebelliongängen” klistra fast kommittén på långbänken!

  2. Tack för info. Blir jag förvånad? Nej!! Det tycks som om våra politiker är oförmögna att ta tag i problem och åtgärda dem snabbt. Jag erinrar mig de stora bränder som vi haft under senare år. Utredningar genomfördes, förslag kom och så vid nästa stora brand hade, om jag minns rätt, mycket litet gjorts för att rätta till de problem som man funnit.
    Nu återgår jag till min nya bok om Plinius och Vesuvius utbrott och mycket annat.
    Verklighetsflykt – men ack så roligt.

  3. Glädjande Håkan

    Utredningar och forskning i all äta – MEN ledarskap kräver mod att agera på den information som finns.

    Ett svenskt ordspråk
    Medans gräset gror för kom!

    Problem – problemanalys. Uppspjälknimg av problem i ”alla” delprojekt ock sedan lösa de olika delarna
    Utredningstaseri – lika med feghet!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.