Långsiktigheten är nödvändig

För två veckor sedan (29/4) hade Dagens Industri en artikel om att kapitalismen måste reformeras. Det var professor Collin Mayer, Said Business School, Oxford, som intervjuades och hans nya bok “Firm” recenserades. För 30 år sedan behöll institutionella ägare aktierna i fyra år, idag kan det handla om nanosekunder. Det leder mig till en egen reflektion.

Det går inte att bygga företag, nya eller gamla, på nanosekunder, och givetvis inte heller på några få år. Perspektivet i näringslivet tenderar att bli alldeles för kortsiktigt. Det märks på längden en börsnoterad VD sitter. Idag bara 3-4 år. För 30  år sedan 12-13 år. Visst går samhällsutvecklingen snabbt idag, IT-utvecklingen medverkar till att göra all kommunikation snabb. Men att bygga ett företag är ändå en både mödosam och långvarig process.

Även om en viss del av börshandeln är kortsiktig, med snabba klipp och robotthandel, så behöver vi nya lösningar. Risken är annars att de börsnoterade bolagen så småningom köps ut, och att mindre grupper direktäger, eller skapar en egen “börs”. Det är väl drygt 10 års sedan som dåvande Metallbossen, Göran Johnsson, myntade begreppet “kvartalskapitalism“. Nu diskuteras igen om just kvartalet är för kort tid för redovisng. Jag delar dock Lars-Erik Forsgårdhs uppfattning att en kvartalsvis redovisning är nödvändig, men innehållet skulle kunna bantas.

Vad vi behöver är företagsbyggare, med det långsiktiga perspektivet. Jag vet från IVA-projektet “Innovation för tillväxt”, där Marcus Wallenberg var styrgruppsordförande, att denna fråga ofta kom upp. MW tog upp just långsiktigheten som nödvändig. Annars kommer t ex kinesiska företag att köra om oss, de har ett helt annat tidsperspektiv. De har tid och råd att bygga långsiktigt.

Långsiktigheten får jag anledning återkomma till. Här skulle jag ha kunnat länka till en utmärkt DI-ledaren av den 3 maj, skriven av Torun Nilsson. Men Dagens Industri vill inte detta, för det finns ingen länkmöjlighet. Trist att DI inte vill vara öppna och deltaga i debatten.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.