Lär av löntagarfonderna

Det är symptomatiskt vilken skada löntagarfonderna gjorde. Inte bara på sin tid, de föddes 1975 och dog 10 år senare, men effekten sitter i än idag. Det visar t ex en intervju med Folkbladets (S) chefredaktör Widar Andersson, I svenska Dagbladet, 6 maj, fick han i en lång intervju frågan om S skulle kunna ändra det ekonomiska systemet radikalt:

“Nej absolut inte. Vi körde i drickat med löntagarfonderna. Den lärdomen biter än”

Detta är allt som sägs om löntagarfonderna men Rubriken på den långa intervjun blir ändå: Vi körde i drickat med löntagarfonderna

Det verkar inte som om partiet Socialdemokraterna riktigt förstått detta. För på sin partikongress i Göteborg, nyligen, tog man ett steg framåt mot ett genom välkomna striden kallad “Vinster i välfärden“. Trots att detta skulle innebära förbud för företag välfärden. Företag som idag är uppskattade av såväl de som arbetar där, eller nyttjar deras tjänster.

Nu vet jag att det finns en del som säger: Ett sådant förslag stupar i riksdagen, och det är säkert rätt. Men under resans gång, precis som med löntagarfonderna, så skapar de ansvariga S-politikerna  och deras bundsförvanter en väldigt negativ reaktion, stoppar företag från att utvecklas och få lån. Och gör att entreprenörer, särskilt de små, tvekar och blir skrämda.

Det tog flera decennier för S att bli kvitt de negativa effekterna av löntagarfonderna. Risken är att det blir lika dant nu med stopp för privata välfärdsföretag. Läs Dagens Industri från den 2 maj, “Löfven har tappat näringslivet“.

Dagens Industri, som verkligen har fokus på det som drabbar näringslivet och föetagen skrev en ledare i förra veckan “S vill stänga ned halva primärvården“. Läs och begrunda, Stefan Löfven!

Denna blogg är en vänskaplig varning till dagens S-ledning. Det är fara i dröjsmål

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.